Gott och blandat bokpaket till ettor

Det är den tiden på året då sommarens läsminnen börjar gulna i takt med löven för att ge plats åt höstens maffiga bokskörd. Själv har jag en stor hög barnböcker att beta av och den uppgiften är lika delar nytta och nöje. På Sydkustens ordkonstskola är vi nämligen just nu i startgroparna för ett nytt läsfrämjande projekt.Läs mera »

Olika fortbildningsmodeller behövs

Sydkustens projekt ”En bättre miljö – ett bättre dagis” kom till sitt slut under fredagen 8.9 då ett slutseminarium arrangerades på Arcada i Helsingfors. Målsättningen med projektet har varit att skapa en ny fortbildningsmodell för småbarnspedagogiken i Svenskfinland.Läs mera »

Läs med mig på eftis

Läslust, fantasi, berättande och högläsning är viktiga ingredienser i projektet Läs med mig på eftis. Inspirationskurser på bibliotek och utveckling av pedagogiskt material har hört till programmet.Läs mera »

Kartblad och kompassrosor

Det känns som om sommaren är långt bakom för så mycket har hunnit hända sedan jag kom tillbaka på jobb efter semestern. Augusti brukar vara en hektisk månad hos oss eftersom vi då startar upp ordkonstläsåret. Det gör vi genom att fastställa schemat, beställa material och marknadsföra ordverkstäderna.Läs mera »

Filmklippning - en magisk process

Projektet Levande historia i skärgårdsmuseer är avslutat, men under hösten kommer vi att göra korta presentationsfilmer för museerna som medverkade i projektet. Jag är nu anställd av Sydkusten några månader för att göra dessa filmer. Klipprocessen är en viktig del av det arbetet. I filmerna visar vi hur museerna ser ut, lyfter fram speciella föremål och visar vad museet kan erbjuda besökaren. Filmerna ska visas på museernas egna webbsidor.Läs mera »

En bättre miljö – ett bättre dagis

För ett år sedan påbörjades projektet “En bättre miljö – ett bättre dagis”. Vi har haft ett år på oss att pröva idén om en ny fortbildningskultur inom småbarnspedagogiken. Vi ville se om kollegialt lärande kunde vara ett sätt att öka kunskapen och medvetenheten om det egna arbetssättet hos daghemspersonalen. Resan blev intressant och har bjudit på många lärdomar.Läs mera »

Tummen upp för volontärarbete!

Jag är lite trött på att höra visan om hur svårt det är att hitta frivilliga till olika uppdrag. Eller hur svårt det är för föreningar att få folk att ställa upp eller att talkoandan har försvunnit. Jag vägrar tro att det stämmer. Det finns så många andra berättelser.Läs mera »

Nytt efter flytt

Det är inte ofta man flyttar in i helt nybyggda utrymmen. Det har Sydkustens kansli nu fått göra när vi etablerar oss i Victoriakvarteret på Busholmen.Läs mera »

Fantasiläger bland kartblad och kompassrosor

Upptäcktsresor är inspirationen för årets ordkonstläger och målet är att utforska omgivningen med nyfikenhet och öppet sinne. Efter en flygande start i Pargas förra veckan är det nu dags för sommarens andra läger i Sibbo. Från onsdag till fredag samlas ett tjugotal barn med fem ledare från Sydkustens ordkonstskola för att fantisera, leka, skapa och berätta tillsammans från morgon till kväll.Läs mera »

Barnens och de ungas konstkalender

Senaste söndag hade vi filminspelningar för projektet Konstkalendern som är en del av programmet Finland 100 år - till ära för vår självständighet. Tanken bakom de olika evenemangen och projekten inom Finland 100 är att ge ”en möjlighet att förstå det förflutna, uppleva året tillsammans och ge en riktning för Finlands framtida utveckling.”Läs mera »

Vi flyttar!

Idag är det exakt en vecka kvar tills flyttbilen kommer och vårt Helsingfors-kontor flyttar till splitternya utrymmen i Victoriakvarteret på Busholmen. Just nu känns allt ganska kaotisk, men det tröstar att veta att det är tillfälligt. Läs mera »

Dansk småbarnspedagogik

I början av maj fick jag åka med på stiftelsen Brita Maria Renlunds minnes och Svenska kulturfondens studieresa till Köpenhamn för att bekanta mig med kreativa lärmiljöer inom dansk småbarnspedagogik. I mina förväntningar ingick en stor nyfikenhet, det är inte varje dag man får ta del av en så här ingående studieresa.Läs mera »

Tack Sydkusten!

Jag gräver i minnets skrymslen och försöker komma ihåg vad jag visste om Sydkusten innan landskapsförbundet blev min arbetsgivare för tre år sedan. Två verksamhetsområden stiger fram: ordkonsten och eftisexpertisen.Läs mera »

Tidigare bloggar


Gott och blandat bokpaket till ettorOlika fortbildningsmodeller behövsLäs med mig på eftisKartblad och kompassrosorFilmklippning - en magisk processEn bättre miljö - ett bättre dagis.
 


Tummen upp för volontärarbete!Nytt efter flytt.