Nytt efter flytt

Det är inte ofta man flyttar in i helt nybyggda utrymmen. Det har Sydkustens kansli nu fått göra när vi etablerar oss i Victoriakvarteret på Busholmen.Läs mera »

Fantasiläger bland kartblad och kompassrosor

Upptäcktsresor är inspirationen för årets ordkonstläger och målet är att utforska omgivningen med nyfikenhet och öppet sinne. Efter en flygande start i Pargas förra veckan är det nu dags för sommarens andra läger i Sibbo. Från onsdag till fredag samlas ett tjugotal barn med fem ledare från Sydkustens ordkonstskola för att fantisera, leka, skapa och berätta tillsammans från morgon till kväll.Läs mera »

Barnens och de ungas konstkalender

Senaste söndag hade vi filminspelningar för projektet Konstkalendern som är en del av programmet Finland 100 år - till ära för vår självständighet. Tanken bakom de olika evenemangen och projekten inom Finland 100 är att ge ”en möjlighet att förstå det förflutna, uppleva året tillsammans och ge en riktning för Finlands framtida utveckling.”Läs mera »

Vi flyttar!

Idag är det exakt en vecka kvar tills flyttbilen kommer och vårt Helsingfors-kontor flyttar till splitternya utrymmen i Victoriakvarteret på Busholmen. Just nu känns allt ganska kaotisk, men det tröstar att veta att det är tillfälligt. Läs mera »

Dansk småbarnspedagogik

I början av maj fick jag åka med på stiftelsen Brita Maria Renlunds minnes och Svenska kulturfondens studieresa till Köpenhamn för att bekanta mig med kreativa lärmiljöer inom dansk småbarnspedagogik. I mina förväntningar ingick en stor nyfikenhet, det är inte varje dag man får ta del av en så här ingående studieresa.Läs mera »

Tack Sydkusten!

Jag gräver i minnets skrymslen och försöker komma ihåg vad jag visste om Sydkusten innan landskapsförbundet blev min arbetsgivare för tre år sedan. Två verksamhetsområden stiger fram: ordkonsten och eftisexpertisen.Läs mera »

Åboländsk historia i tio kortfilmer

Alla tio filmer som ska visas på de åboländska museerna från och med sommaren är nu färdiga och projektet Levande historia i skärgårdsmuseer börjar så småningom ta slut.Läs mera »

Släpp ut barnen - det är vår!

Våren är på väg och i och med det tillbringas mera tid utomhus. Vi längtar alla ut i vårsolen efter den långa, mörka vintern.Läs mera »

Tillsammans över generationsgränserna

Var och när möts olika generationer? Hur ofta skapar vi tillsammans, utbyter tankar och åsikter, jämför förr och nu, lär oss av varandra? Ett generationsmöte kanske sker på vedbacken, som här i novellen på nio ord: ”Mammas blick vakar, medan morfar hugger och Amos radar.” En träff kan också vara organiserad, där t.ex. en dagisgrupp besöker seniorer på ett äldreboende. Oberoende av formen, så är generationsmöten värdefulla och vi har mycket att lära av varandra.Läs mera »

Bubblande ordkonst blev antologi

Ordkonstgrupperna har under det gånga läsåret rest framåt och bakåt i tiden med hjälp av fantasin, funderat på hur man mäter tiden, vilka saker som får tiden att kännas lång eller kort och hur gamla historier lever kvar i vår vardag. En del av resultatet finns nu samlat i en rykande färsk antologi.Läs mera »

Emil i Lönneberga- en skräckblandad förtjusning

Den senaste veckans händelser har än en gång påmint oss om att det finns mycket ondska och saker som skrämmer oss. Medan det är rätt enkelt att isolera och skydda sina småbarn från alla nyhetsreportage om ont i form av exempelvis terrorattacker stöter man med jämna mellanrum på sånt som skrämmer barnen och som man som vuxen inte i första hand förstår att skydda dem ifrån. Vuxna och barn har olika rädslor.Läs mera »

Finlandssvenskar och engagemang

Det finns forskning som visar att bry sig om hur andra har det och aktivt hjälpa till har många positiva effekter. Det påstås göra oss mindre stresskänsliga och till och med stärka immunförsvaret, men framförallt gör det människor lyckligare.Läs mera »

Föräldrarnas delaktighet på dagis

Sydkustens seminarium för daghemspersonal ägde rum lördagen den 25 mars. Seminariet har varit en återkommande ingrediens i Sydkustens verksamhet och årets tema, Föräldrarnas delaktighet, lockade till sig omkring 180 deltagare.Läs mera »

Tidigare bloggar
 


Nytt efter flytt.Fantasiläger bland kartblad och kompassrosor.
 


Barnens och de ungas konstkalender.
 


Sydkusten flyttar.
 


Dansk småbarnspedagogik.
Foto: Filippa Hella
 

 
Läsambassadör Katarina von Numers-Ekman tackar för sig.
 


Åboländsk historia finns nu på film i tio skärgårdsmuseer.
 


Släpp ut barnen - det är vår!
 


Tillsammans över generationsgränserna.