Läs med mig på dagis!

Att få en stund bara för sig själv med en bok, det kan vara höjdpunkten under ett litet barns dagisdag. Ibland sker den stunden på pottan och ibland är det exklusiv högläsning för den som är sist kvar och väntar på att få gå hem. Att ha böcker till hands och personal med läslust är viktigt för att fostra läsare.Läs mera »

Eftis och skola – tillsammans för barnens välmående

I eftis får eleverna beredskap för livet. Där förenas omsorg och lärande, eftersom barn lär sig i alla sammanhang under hela sin vakna tid av dygnet. Mobbningsförebyggande arbete är en del av verksamheten på eftis och samarbetet med skolan är extra viktigt i det arbetet. Sydkustens fortbildning ”Eftis möter skola” vill stöda och utveckla detta samarbete.Läs mera »

Skärgårdsfilmer som minnesstimulans

Senaste fredag visade vi tre av filmerna som har gjorts inom projektet Levande historia i skärgårdsmuseer på äldreboendet Hemmet i Åbo. 13 pensionärer som bor på Hemmet bänkade sig framför skärmen i Hemmets hobbyrum för att titta på dem och diskutera minnen och tankar som väcktes när de såg filmerna från den Åboländska skärgården.Läs mera »

Trotsålder

Han slänger sig huvudlöst ur min famn mot golvet. Jag försöker minimera riskerna för skador som fallet kan orsaka. ”Sikta på soffan” tänker jag. Jag vet egentligen inte vad protesten handlar om, kanske är det bara frågan om en manifestation av att finnas till i världen, eller en övning i att visa sin vilja. Orättvisa verkar han känna, en djup orättvisa av att han inte fått göra på sitt eget sätt. Läs mera »

Utrotningshotade ljud

Hur ofta tänker du på vilka ljud du har runt dig? Har du tänkt på hur ljudmiljön förändrats eller på ljud som inte längre hörs? Minns du knattret av en skrivmaskin eller raspet av en LP-skiva? Vilka minnen och känslor väcker de? Det här handlar om ljud – en del av kulturarvet som jag tycker vi pratar alldeles för lite om.Läs mera »

Kulturkurs i språkbadshögstadium

Sydkustens ordkonstskola har denna höst förverkligat en kulturkurs i språkbadsklasserna 8-9 i Mejlans högstadieskola (Meilahden yläasteen koulu) i Helsingfors. Kulturkursen behandlar fenomenet Finland 100 med fokus på identitetsformande och kommunikation.Läs mera »

Yrkesutbildning i förändring

”Yrkesutbildningen genomgår en reform”. Vilken kliché. Man kunde säga att det enda som är bestående inom utbildning är just förändringen.Läs mera »

Megatrender

För att kunna planera för framtiden har det blivit allt viktigare att förstå och se de pågående förändringarna i omvärlden. I företagsvärlden har man länge analyserat megatrender för att kunna förbereda sig på stora globala förändringar som kan ha avgörande betydelse för företagets framtid. Läs mera »

Gott och blandat bokpaket till ettor

Det är den tiden på året då sommarens läsminnen börjar gulna i takt med löven för att ge plats åt höstens maffiga bokskörd. Själv har jag en stor hög barnböcker att beta av och den uppgiften är lika delar nytta och nöje. På Sydkustens ordkonstskola är vi nämligen just nu i startgroparna för ett nytt läsfrämjande projekt.Läs mera »

Olika fortbildningsmodeller behövs

Sydkustens projekt ”En bättre miljö – ett bättre dagis” kom till sitt slut under fredagen 8.9 då ett slutseminarium arrangerades på Arcada i Helsingfors. Målsättningen med projektet har varit att skapa en ny fortbildningsmodell för småbarnspedagogiken i Svenskfinland.Läs mera »

Läs med mig på eftis

Läslust, fantasi, berättande och högläsning är viktiga ingredienser i projektet Läs med mig på eftis. Inspirationskurser på bibliotek och utveckling av pedagogiskt material har hört till programmet.Läs mera »

Kartblad och kompassrosor

Det känns som om sommaren är långt bakom för så mycket har hunnit hända sedan jag kom tillbaka på jobb efter semestern. Augusti brukar vara en hektisk månad hos oss eftersom vi då startar upp ordkonstläsåret. Det gör vi genom att fastställa schemat, beställa material och marknadsföra ordverkstäderna.Läs mera »

Filmklippning - en magisk process

Projektet Levande historia i skärgårdsmuseer är avslutat, men under hösten kommer vi att göra korta presentationsfilmer för museerna som medverkade i projektet. Jag är nu anställd av Sydkusten några månader för att göra dessa filmer. Klipprocessen är en viktig del av det arbetet. I filmerna visar vi hur museerna ser ut, lyfter fram speciella föremål och visar vad museet kan erbjuda besökaren. Filmerna ska visas på museernas egna webbsidor.Läs mera »

Tidigare bloggar
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående
 


Skärgårdsfilmer som minnesstimulans
 


Trotsålder
 


Utrotningshotade ljud
 


Kulturkurs i språkbadshögstadium
 


Yrkesutbildning i förändringMegatrender
 


Gott och blandat bokpaket till ettor