Berättelsefylld ordkonstvecka

Denna vecka, 20-26.3.2017, firar vi den nationella ordkonstveckan för att lyfta fram och ge exempel på det som görs inom ordkonsten i Finland. Ordkonstveckan arrangeras av Föreningen för ordkonstundervisning i Finland. Den internationella berättardagen infaller just denna vecka. Läs mera »

Fritidsverksamhet i samband med skoldagen ökar trivsel och välmående

Våren kommer och det är för många av oss nordbor som att vakna ur sitt ide. Precis som björnarna med sina ungar i Ranua djurpark som vi fick se krypa ut ur sitt bo för några dagar sedan. Under vintermånaderna händer det nog också en massa saker och vardagen flyter på som vanligt, men man får betydligt mer energi och tid när solen börjar värma, den första grönskan spira och de ljusa timmarna på dygnet blir fler.Läs mera »

Ett bra bokprat?

Bokprat är en verksamhet där man berättar om en bok med det uttryckliga syftet att locka åhöraren att läsa den. Fenomenet härstammar från USA och kom till Sverige redan på 70-talet. I Finland blev bokprat på bibliotek och i skolor vanliga först på 90-talet. Finlandssvenska bibliotekarier var först ute, men ganska snart myntades det finska begreppet ’kirjavinkkaus’ och verksamheten spreds över hela landet.Läs mera »

Att leva i Dalsbruk i början av 1900-talet

En film till Dalsbruks Bruksmuseum är nu under arbete inom projektet Levande historia i skärgårdsmuseer. Vi funderade ganska länge på vilket tema vi skulle lyfta upp i filmen eftersom Dalsbruks Bruk har en över 300-årig historia. Läs mera »

Mina barn, dina barn eller allas barn

Ett tema som kommit upp på sistone, både inom mitt arbete och på privata arenor, handlar om de minsta barnen på dagis. Samtidigt som forskningsrapporter visar att små barn inte mår bra av för stora intryck – många vuxenkontakter, stora barngrupper, långa dagar borta från mamma och pappa – så är det just de små barnen som tillbringar mest tid på dagis. Läs mera »

Möt Sally Jones i Åbo

Onsdagen den 15 februari hade jag förmånen att få vara med på öppningen av utställningen ”På resa med Chiefen och Sally Jones” på Forum Marinum i Åbo. Det var som att stiga in i barnboken om Sally Jones, skriven av den prisbelönta författaren Jakob Wegelius.Läs mera »

Recept på en lyckad kurs

För att få ihop en njutbar kurs krävs omsorgsfulla förberedelser, en viss erfarenhet och koll på klockan. Innehållet kan variera men sträva efter att hålla dina deltagare aktiverade medan de serveras lämpliga portioner kunskap att tugga och smälta.Läs mera »

Föreningarnas yttre och inre utmaningar

Att hålla sig kvar i det som varit eller hänga med i tiden och förnya sig? Det är ett dilemma många föreningar står inför. Föreningslivet har flera utmaningar och för att greppa problematiken bättre kunde man kanske tala som yttre och inre utmaningar.Läs mera »

Lögn och sanning

Vad ska man tro på, vem skall man lita på. Falska nyheter och ljugande statschefer har plötsligt blivit vardag. Lite ljuga pryder tal heter det i ordspråket. Men att servera lögner utan att blinka är nog inte det som avses här. Alternativa fakta har blivit grund för lögnen. Det finns många tänkare som under historiens gång har funderat över lögn och sanning och gett upphov till kända citat och ordspråk. Jag har samlat några som känns aktuella just nu. Läs mera »

Tidsbubblan - ett medvetet perspektiv

Sydkustens ordkonstskola utformar varje år ett nytt tema som genomsyrar läroplanen i ordkonst. Syftet är att förenhetliga undervisningen och det är ledarna som sniffar upp trenderna i luften och väljer temaområden. Läsårstemat i år heter Tidsbubblan. Läs mera »

Till alterneringsledighetens lov

Sedan några dagar jobbar jag igen efter att ha varit alterneringsledig ett år. Jag hör till de sista som hade möjlighet att få ett helt års ledighet. Den 1.1.2016 skärptes reglerna och numera är alterneringsledigheten maximalt 180 dagar. Synd. Möjligheten att vara ledig ett helt år ger mera perspektiv och möjligheter. Även för den som jobbar som vikarie ger ett år så mycket mera än ett några månaders vikariat.Läs mera »

Inspirerande mellanmål och mat med alla sinnen

Sydkusten och Marthaförbundet ordnar kurser för eftisledare kring mellanmål och matglädje. Målet är att uppmuntra ledare, barn och föräldrar till att smaka på och laga mat på ett roligt och lekfullt sätt.Läs mera »

Trampolin - ett litteraturhus för barn och unga

Sydkustens ordkonstskola har under flera års tid samarbetat med några länsbibliotek i Sverige kring fortbildning för bibliotekarier och ordkonstledare. I det här sammanhanget har vi också kommit i kontakt med Litteraturhuset Trampolin i Sandviken, en ort som ligger knappt 200 km norr om Stockholm.Läs mera »


Samtal kring minnesböcker under ordkonstveckan.
 


Ett bra bokprat?
 


Att leva i Dalsbruk i början av 1900-talet
 


Mina barn, dina barn eller allas barn?
 


Huvudpersonerna i Legenden om Sally Jones.
 


Recept på en lyckad kurs.
 


Hur ska föreningar hänga med när samhället förändras?
 


Sant eller falskt? Vilken kompasskurs ska vi välja?