Barnbokens vuxna vänner

Bokkaffe kring barnlitteratur ordnades häromveckan på Nordiska biblioteket i Helsingfors. Vi var ett tiotal nyfikna som kommit för att ägna oss åt barnlitteratur i vuxet sällskap i en timmes tid - vilken lycka! Det blev en blandning av diskussion och tips, skratt, utropstecken och frågetecken. Som tur är blir det fler barnbokskaffen under våren, för om det är något som jag saknar just nu är det samtal om barnböcker på djupet.Läs mera »

Nytt år och nya tag

Egentligen har jorden bara gått ett varv kring solen igen och livet rullar på som vanligt, men det känns alltid lite speciellt och spännande när årtalet ändras och vi börjar från dag ett och månad ett igen. Den gamla kalendern (jo, jag använder ännu en papperskalender) får åka i byrålådan och den nya känns fräsch och ivrig att bli ifylld!Läs mera »

Att motarbeta julstress

Samtidigt som det just nu varvas ner på arbetsplatser runt om i landet varvas det upp i hemmen. Men hur gör man för att undvika för mycket julstress? I det som följer vecklas några förslag ut, några kan vara av en mera överraskande sort. Listan är inte uttömmande. Alla strategier fungerar inte för alla, och det ironiska är att man kan bli stressad av att hitta det mest effektiva nedstressningstipset.Läs mera »

Framtidsfabriken – ett tvärkonstnärligt samarbete

”I framtiden får man aldrig sikta på någon annan med en bössa”. Det är ett av citaten som stått till grund för utformningen av Framtidsfabriken i Pargas. Tankar och känslor om framtiden har samlats in på daghem, i skolor och bland allmänheten och bearbetats till en utställning/föreställning/performans med hjälp av musik, teater, dans, ordkonst, bildkonst och hantverk.Läs mera »

Besök till Stockholm

Jag och min kollega Maja fick glädjen att rimma och jamma tillsammans med barnbibliotekarier i Stockholm förra veckan då vi blivit inbjudna att berätta om småbarnsordkonst. Läs mera »

Digitalisering – dagens nyckel till en ny värld

Under det senaste året har vi tagit i bruk nya läroplaner i de olika utbildningsstadierna. De nya läroplanerna har som mål att utveckla lärandet och stärka elevernas eller studerandenas digitala kompetenser. Digitalisering av utbildningen det nya mantrat.Läs mera »

Kontrasternas Esbo

Det finns knappast någon annan ort i Finland som genomgått en så omvälvande förändring under självständighetstiden som Esbo. Samtidigt är Esbo också i många hänseenden en miniatyr av Finland.Läs mera »

Läs med mig på dagis!

Att få en stund bara för sig själv med en bok, det kan vara höjdpunkten under ett litet barns dagisdag. Ibland sker den stunden på pottan och ibland är det exklusiv högläsning för den som är sist kvar och väntar på att få gå hem. Att ha böcker till hands och personal med läslust är viktigt för att fostra läsare.Läs mera »

Eftis och skola – tillsammans för barnens välmående

I eftis får eleverna beredskap för livet. Där förenas omsorg och lärande, eftersom barn lär sig i alla sammanhang under hela sin vakna tid av dygnet. Mobbningsförebyggande arbete är en del av verksamheten på eftis och samarbetet med skolan är extra viktigt i det arbetet. Sydkustens fortbildning ”Eftis möter skola” vill stöda och utveckla detta samarbete.Läs mera »

Skärgårdsfilmer som minnesstimulans

Senaste fredag visade vi tre av filmerna som har gjorts inom projektet Levande historia i skärgårdsmuseer på äldreboendet Hemmet i Åbo. 13 pensionärer som bor på Hemmet bänkade sig framför skärmen i Hemmets hobbyrum för att titta på dem och diskutera minnen och tankar som väcktes när de såg filmerna från den Åboländska skärgården.Läs mera »

Trotsålder

Han slänger sig huvudlöst ur min famn mot golvet. Jag försöker minimera riskerna för skador som fallet kan orsaka. ”Sikta på soffan” tänker jag. Jag vet egentligen inte vad protesten handlar om, kanske är det bara frågan om en manifestation av att finnas till i världen, eller en övning i att visa sin vilja. Orättvisa verkar han känna, en djup orättvisa av att han inte fått göra på sitt eget sätt. Läs mera »

Utrotningshotade ljud

Hur ofta tänker du på vilka ljud du har runt dig? Har du tänkt på hur ljudmiljön förändrats eller på ljud som inte längre hörs? Minns du knattret av en skrivmaskin eller raspet av en LP-skiva? Vilka minnen och känslor väcker de? Det här handlar om ljud – en del av kulturarvet som jag tycker vi pratar alldeles för lite om.Läs mera »

Kulturkurs i språkbadshögstadium

Sydkustens ordkonstskola har denna höst förverkligat en kulturkurs i språkbadsklasserna 8-9 i Mejlans högstadieskola (Meilahden yläasteen koulu) i Helsingfors. Kulturkursen behandlar fenomenet Finland 100 med fokus på identitetsformande och kommunikation.Läs mera »

Tidigare bloggar
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld
 


Kontrasternas Esbo
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående