Filminspelning på eftis

30.05.2014 kl. 09:01
Eftislagen fyller 10 år i år. Sydkustens praktikant Ellen Holmström berättar i bloggen om en filminspelning på Katarinaskolans eftis Byllan & Kupan i Karis. Filmen ska visas på jubileumsfesten som ordnas på Paasitorni i Helsingfors 29.8.2014.

Torsdagen den 22:a maj besökte Monica Martens-Seppelin och jag Katarinaskolans eftis Byllan & Kupan i Karis för att spela in en film om eftisverksamheten med anledning av eftislagen som fyller 10 år i år. Det var stålande solsken, perfekt väder för vår filminspelning. Vår filmare (och projektkoordinator) Marina Saanila väntade på oss utanför eftiset.


Inne i eftiset träffade vi ansvarig ledare Marika Sandholm som visade oss runt i eftisets båda delar; Byllan för ettor och Kupan för tvåor och äldre barn. Eftisets lokaler bestod av två stora lägenheter med flera mindre rum anpassade för olika aktiviteter. Bland dessa kan t.ex. Legorummet, pysselrummet och läsrummet nämnas. Lägenheterna gav ett väldigt hemtrevligt intryck och verkade välanpassade för verksamheten. Runt om i dem fanns spår efter eftisbarnens aktiviteter och pyssel, så som halvfärdiga stickningar och växter de hade planterat.

 


Marina trixar med kameran.        

 

Före de första barnen skulle komma klockan ett passade vi på att göra en intervju med Marika ute på eftisets fina bakgård. Marika har jobbat där sedan starten för nio år sedan då eftislagen var ny. Hon berättade bland annat om hur eftisverksamheten förändrats under dessa år. Vi hann precis slutföra intervjun då nyfikna ansikten började titta ut genom eftisets fönster. Barnen hade anlänt och var intresserade av vad vi höll på med. Vi tänkte att vi kunde passa på att intervjua några av eftisbarnen på samma gång. Barnen var väldigt ivriga med att bli filmade och intervjuade, även om det var lite nervöst att tala inför kameran.

Marika intervjuas Mikrofonen fästs för intervjun.  

    

Efter intervjuerna följde vi med barnens aktiviteter både ute på gården och inne i eftiset. Barnen verkade väldigt hemmastadda och sysselsatte sig snabbt i de olika rummen. De verkade inte ha några problem med att hitta på aktiviteter, men för dem som ville fanns det ändå möjlighet till ledda aktiviteter, den här dagen t.ex. i form av att färglägga och pyssla ihop små flygplan.

Senare på eftermiddagen gick hela eftiset, och även vi, över gatan till Parkourparken där barnen fick klättra, spela fotboll och leka. Parken såg väldigt inbjudande ut med sina lite annorlunda klätterställningar som gav utrymme för både kreativitet och utmaningar och den var faktiskt också det första som jag lade märke till när vi gick till eftiset tidigare under dagen. Så småningom började barnens föräldrar droppa in för att hämta barnen. Vissa barn var lite motvilliga till att lämna eftiset eftersom de var mitt uppe i någon rolig aktivitet, men visst är det skönt att komma hem också. Vi bestämde oss för att även vi ta fyrans tåg tillbaka till Helsingfors.


I Parkourparken fick barnen dagens motion.

 

Överlag var dagen väldigt rolig och lyckad och jag tror att vi fick ihop mycket bra material för filmen. Barnen var nyfikna på oss och kamerautrustningen och vill gärna ”vara med i TV”. Filmen som spelades in kommer att visas på eftisverksamhetens 10-årsjubileumsfest på Paasitorni i Helsingfors den 29 augusti och även publiceras på www.eftis.fi.


Många av barnen ville gärna bli filmade och fotograferade.

 

Text och bild: Ellen Holmström, praktikant på Sydkustens landskapsförbund, studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid HU

 

Tidigare bloggar
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld
 


Kontrasternas Esbo
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående