Tack Sydkusten!

18.05.2017 kl. 08:56
Jag gräver i minnets skrymslen och försöker komma ihåg vad jag visste om Sydkusten innan landskapsförbundet blev min arbetsgivare för tre år sedan. Två verksamhetsområden stiger fram: ordkonsten och eftisexpertisen.

Sen bläddrar jag i min anteckningsbok och läser vad jag skrivit under mitt första möte med Agneta Eriksson och Monica Martens-Seppelin den 8 april 2014. Då har det precis blivit klart att Svenska kulturfonden beviljat pengar för det läsfrämjande projekt som Svenska modersmålslärarföreningen i Finland och Tidningen i skolan tagit initiativ till och att jag ska jobba som finlandssvensk läsambassadör med Sydkustens landskapsförbund som arbetsgivare 1.8.2014-31.7.2017.Personalmöte, augusti 2015

Jag ler för mig själv när jag läser mina anteckningar från det där mötet, för där dyker upp så många nyckelord och begrepp som jag numera så väl vet är viktiga komponenter i all verksamhet som leds från Sydkusten:

Målinriktat

Långsiktigt Förankring

Samarbete

Kartlägga Engagera

Kreativ

Regional spridning Vad har gjorts?

Skapa kontinuitet

Skapa nya attityder Nya människor med!

Projekt

Resultat Nya sätt att tänka
 
Information åt alla håll
 

 

Förbundets namn öppnar sig kanske inte genast för den som inte råkar veta att det handlar om arbete för utbildning och kultur på svenska, främst i Nyland och Åboland. Men alla som har haft att göra med Sydkustens landskapsförbund kan nog nicka igenkännande åt de här punkterna.

Att få jobba som läsambassadör på Georgsgatan 29 A 3 under tre års tid har varit fint på många sätt. Där, liksom på kontoret i Pargas, jobbar ett gäng sinsemellan ganska olika personer, som förenas av en professionell och engagerad inställning till sitt arbete. Verksamhetsformerna, projekten och samarbetspartnerna är osannolikt många – men allt som görs på Sydkusten präglas av noggrannhet och krav på hög kvalitet. Med tanke på hur förhållandevis små resurser man har att tillgå är det förbluffande mycket man åstadkommer!


Planeringsdag i Tammerfors 2016

Jag har lärt mig nya saker om kommunförvaltning, projektfinansiering, småbarnspedagogik, ordkonstverksamhet, kulturprojekthanering, föreningsliv, utbildningsfrågor, språkpolitik och mycket mer. Jag har fått vara med om kreativa samarbeten kring bland annat ordkonstkappsäckar och läsinspiration för eftispersonal. Och jag har fått vara med om att förbättra världen vid många glada kaffestunder tillsammans med mina trevliga och allmänbildade kolleger. Jag kommer att sakna er nu, när jag i dag inleder min semester.

Lycka till med flytten till Victoriakvarteret i sommar. Vi håller kontakt. Tusen tack för tre givande år!


Katarina von Numers-Ekman
Finlandssvensk läsambassadör

Tidigare bloggar
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld
 


Kontrasternas Esbo
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående