Barnens och de ungas konstkalender

07.06.2017 kl. 08:50
Senaste söndag hade vi filminspelningar för projektet Konstkalendern som är en del av programmet Finland 100 år - till ära för vår självständighet. Tanken bakom de olika evenemangen och projekten inom Finland 100 är att ge ”en möjlighet att förstå det förflutna, uppleva året tillsammans och ge en riktning för Finlands framtida utveckling.”

Konstkalendern pejlar den finländska kulturens betydelse både nu och i vår närframtid. Arrangör är Taiteen perusopetusliitto TPO/ Förbundet för grundläggande konstundervisning.

Varje månad under 2017 publiceras en video på adressen www.suomikalenteri.fi som illustrerar barns och ungas konstskapande. Det är alltså barn och unga som har huvudrollen, framför allt i deras tolkning av finländsk kultur, språk och natur. Videorna i kalendern handlar bland annat om flaggningsdagar, festligheter, poesi och kulturtraditioner.

Förra året utlystes en idétävling för att vara med i Konstkalendern. Sydkustens ordkonstskola var en av de konstskolor i hela Finland som valdes att vara med i projektet och det är vi mycket glada över. Vår video kommer att publiceras i oktober 2017 och bär titeln Årstider.

Vi vill framföra naturens starka inverkan på oss som finländare. Naturens närvaro finns med i flera av våra traditioner och dess rytm speglar sig i konsten. Då vi uttrycker oss via konst kan det här vara ett ställningstagande, en fråga eller en tolkning på den betydelse omgivningen har på vårt inre. Att ställa frågor är viktigt för det rubbar förutfattade meningar. I Årstider förvandlas barnen till de fyra årstiderna och brevväxlar med varandra för att lära känna varandra bättre. Alla texter och dikter är av ordkonstnärerna själva.


Våra fina skådespelare och ordkonstdeltagare gjorde ett superduper jobb under inspelningen och förberedelserna. Vi är era fans och bugar djupt till Annika, Cedrik, Lilja, Matias, Mauritz och Milla! Ni är bäst!! Ett stort tack även till vårt dunderteam Maja Ottelin, Nina Tikkanen, Marina Saanila och fotograf Rasmus Tåg.Den färdiga filmen blir klar i oktober, så låt oss njuta av sommaren och se fram emot hösten!


Iréne Poutanen
Sydkustens ordkonstskola

Tidigare bloggar
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld
 


Kontrasternas Esbo
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående