Fantasiläger bland kartblad och kompassrosor

15.06.2017 kl. 08:35
Upptäcktsresor är inspirationen för årets ordkonstläger och målet är att utforska omgivningen med nyfikenhet och öppet sinne. Efter en flygande start i Pargas förra veckan är det nu dags för sommarens andra läger i Sibbo. Från onsdag till fredag samlas ett tjugotal barn med fem ledare från Sydkustens ordkonstskola för att fantisera, leka, skapa och berätta tillsammans från morgon till kväll.

När vi ringade in årets lägertema tänkte vi på gamla kartor där jorden är platt och rund och sjöodjur lurar i kanterna. Folk vågade sig ut på haven i alla fall! Vad händer när skeppet åker över kanten? Vad finns i havsbotten där det är som allra djupast? Hur kan naturen vägleda oss liksom stjärnorna förr vägledde sjöfarare? Såna tankelekar matar fantasin och påhittigheten.

Själv uppskattar jag också särskilt att kunna göra ordkonstövningar ute i det fria under lägerdagarna och temat bjuder till övningar i fantasibotanik och andra klurigheter. Vi ritar våra egna kartor och låter kompassrosorna slå ut i blom! Rustade med ett nyfiket sinne seglar vi iväg på fantasins svallande vågor för­­­­ att höra och skapa nya berättelser. Vi skriver miniböcker och skapar kartor över helt egna fantasiländer. Vi framkallar nya djurarter och gör morgonjumpa som havsanemoner.

 

Ett av våra speciellt snillrika och praktiska påhitt i år är den fabulösa telefonparkeringen Hôtel Mobile där smarttelefonerna får koppla av under lägerdagarna. Kalla mig gammalmodig, men när wifin trögar och händerna får flaxa fritt finns det bara så mycket mera spelrum för fantasi och skaparkraft. Det är precis vad ordkonst och skaparläger handlar om, att leka tankelekar och hitta på nånting som är eget. Att låta fantasin leda oss fram i några dagar och för en stund fly in i en äventyrsvärld och låta idéerna spraka.

Jag kan så väl förstå varför vi på Ordkonstskolan så ofta får frågan om det ordnas läger och ordkonstgrupper också för vuxna. När regnet öser och nyhetsflödet brusar, semestern hägrar och vardagsbekymmer pockar på, då är det få av oss vuxna som kostar på oss att vara lekfulla. För mig är lekfullheten definitivt en arbetsförmån att njuta av. Jag önskar alla en lekfull och skön sommar för hela Ordkonstskolans del!

Läs här om du blev nyfiken på ordkonst och fantasiläger.

Maja Ottelin
Projektplanerare

Tidigare bloggar
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld
 


Kontrasternas Esbo
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående