Gott och blandat bokpaket till ettor

21.09.2017 kl. 15:44
Det är den tiden på året då sommarens läsminnen börjar gulna i takt med löven för att ge plats åt höstens maffiga bokskörd. Själv har jag en stor hög barnböcker att beta av och den uppgiften är lika delar nytta och nöje. På Sydkustens ordkonstskola är vi nämligen just nu i startgroparna för ett nytt läsfrämjande projekt.

Tillsammans med förbundet Hem och skola ska vi lägga ihop ett bokpaket som riktar sig till årskurs ett i skolan. Klasslärare har kunnat ansöka om ett sådant bokpaket från förbundet Hem och skola sedan tio år tillbaka och de här paketen är hett eftertraktade. Vartannat år riktar sig böckerna till årskurs ett och vartannat år till läsare i årskurs fem. Nytt för i år är att klassen tillsammans med bokpaketet får ett pedagogiskt material som ska bestå av ordkonstövningar, diskussionsfrågor och olika tips för att fördjupa läsupplevelsen.

Att välja och vraka bland de nyaste finlandssvenska, svenska och översatta barnböckerna är speciellt roligt för mig som har en sjuåring därhemma. Vi läser tillsammans, diskuterar och funderar på vad som gör en bok intressant och läsvärd. Spänning, vänskap och mysterier står högt i kurs just hos oss och den nyaste boken om Lasse-Majas detektivbyrå slukades i ett nafs. Men variationerna är stora bland förstaklassister i smak och tycke och i läsfärdighet. Därför är målet med det kommande bokpaketet till ettor en bra blandning av lättläst och långläsning, renodlade högläsningsböcker och bilderböcker, humor, fantasi, allvar och identifikation för olika läsare. Det främsta urvalskriteriet är ändå att böckerna ska hålla hög kvalitet.

Vi vill bjuda på det bästa som finns just nu för åldersgruppen. En hög med tio nya böcker är en gåva som klasslärarna uppskattar högt och i vissa skolor utgör de här böckerna det enda nytillskottet i skolans bokhylla under hela läsåret. Då är kvaliteten självklart viktig. Idén med ett kompletterande undervisningsmaterial är sedan att fördjupa läsupplevelsen och ge vägkost för diskussioner i klassen. Att öppna en bok är också att öppna porten till barnens fantasi och skaparkraft när läsupplevelsen kombineras med ordkonstövningar. Vi vet av erfarenhet att mångsidiga ordkonstövningar lockar fram språkglädje både bland bokslukare och elever med mindre läsaptit. Övningar som utgår från litteratur är tänkta att bidra till lässuget och vägleda också de lässvaga i bokens rika fantasivärldar. Vi hoppas att böckerna ska läsas högt och lånas runt i klassen och att varje elev hittar någon storfavorit.

I det här skedet av urvalsprocessen med böckerna är jag stolt över våra finlandssvenska förlag, deras otroligt höga standard på barn- och ungdomslitteratur och bredden i det som ges ut. Kanske ett resultat av den nya konkurrenssituationen mellan två större förlag? Poesi, sagor, fantasy, vardagsupplevelser om vänskap och familjeliv... Författare och illustratörer som självklart förtjänar en hedersplats i skolornas bokhyllor. Räkna alltså med minst hälften inhemska böcker i det kommande paketet!

Lärare i åk 1 har tid till halva oktober att ansöka om bokpaketet hos förbundet Hem och skola, www.hemochskola.fi.


Maja Ottelin
Projektplanerare på Sydkustens ordkonstskola

Tfn: 045 894 4089
E-post: maja.ottelin(at)sydkusten.fi

Tidigare bloggar
 


Lekande lätt på arbetet
 


Mat med alla sinnen
 


Visa dårar
 


Småbarnspedagogikens erkännande
 


Kulturvandra
 


Om empati
(ser du hjärtat i bilden?)Ett besök på Educa 2018Klokt beslut av Helsingfors