Utrotningshotade ljud

18.10.2017 kl. 08:50
Hur ofta tänker du på vilka ljud du har runt dig? Har du tänkt på hur ljudmiljön förändrats eller på ljud som inte längre hörs? Minns du knattret av en skrivmaskin eller raspet av en LP-skiva? Vilka minnen och känslor väcker de? Det här handlar om ljud – en del av kulturarvet som jag tycker vi pratar alldeles för lite om.

Vardagen är fylld av ljud. De bildar en ljudmatta som bara finns. Jag brukar inte tänka desto mera på dem. Bäst märker jag hur mycket ljud det finns omkring mig, när det av någon anledning blir tyst, exempelvis vid elavbrott. Då brukar jag plötsligt inse hur högljudda lamporna, kylskåpet, datorn och kopieringsapparaten faktiskt är.

Av någon anledning har mitt intresse väckts för ljuden omkring mig. Och tystnaden. Jag funderar på olika årstider och ljud förknippade med dem: vårens gräsklippare och mopeder, sommarens vågskvalp, höstens stormiga regnväder och vinterns knarrande snö. Jag tänker på behagliga ljud som barns skratt eller fågelkvitter och på mera obehagliga ljud, till exempel en tandläkarborr. Jag märker hur tanken på olika ljud får mig att reagera rent fysiskt. Jag kan rysa till när jag tänker på ljudet av en krita mot svarta tavlan i skolan eller jag kan känna mig lugn när jag inbillar mig att jag hör vindens sus i trädtopparna. Ljud skapar stämning och förstärker upplevelser. Jag blir allt mer övertygad om att det här är en värld som vi bättre borde ta vara på.


Vinterns tystnad är full av ljud: kölden som knäpper i knutarna och snö som knarrar.


Ljudlandskapen förändras kontinuerligt – jag har hört sägas att t.o.m. fåglarnas ljud förändras över tid. Många ljud och ljudmiljöer som tidigare har varit vanliga håller på att försvinna utan att ha blivit dokumenterade och sparade för eftervärlden. De utrotningshotade ljuden är något som Sydkusten vill uppmärksamma under det europeiska året för kulturarv 2018. Tillsammans med KulturÖsterbotten har vi från museiverket ansökt om projektbidrag för ett ljudprojekt där vi i samarbete med CLL vid Åbo Akademi, museisektorn i Svenskfinland samt övriga aktörer vill öka uppmärksamheten kring ljudens betydelse samt ta tillvara utrotningshotade ljud och göra dem tillgängliga.


Ljudet av en knastrande LP-skiva väcker minnen.

Syftet med det planerade projektet är att kartlägga ljud och ljudmiljöer som inte längre produceras samt att dokumentera dem och göra dem användbara för olika sammanhang. Ljud förstärker intryck, förmedlar känslor och kan dessutom fungera utan att man förstår språket. Ljud och ljudmiljöer skulle kunna användas i mycket större utsträckning än idag, t.ex. på museer, där ljudtapeter eller -mattor kunde förstärka upplevelsen av att förflytta sig till en viss miljö. Den som varit på toaletten på Helsingfors-Vanda flygfält vet kanske vad jag menar. Fågelkvittret och bilderna på väggarna göra att man nästan tror att man hamnat in i skogen. Jag fantiserar om att gå in i en museistuga och där få höra hur en båtmotor dras igång, hur någon spinner på en spinnrock eller hur det lät år 1940 när familjen samlades till middagen.


Vilka ljud skulle passa här i Falla gård i Sagalund?

Ju mer jag tänker på ljud, desto mer fascinerad blir jag. Som tankeexperiment blundar jag och tänker tillbaka på olika ljud som jag sällan hör nuförtiden: jag hör en gammaldags telefonsignal och stiger nästan upp för att springa och svara. Jag hör en kaffepanna som tjuter, jag hör gnisslandet av en pump när någon hämtar vatten. Experimentet fungerar och ljuden får mig både att minnas och att reagera. Försök själv - vilka ljud hör du och vilka tankar och känslor väcker de hos dig?
 

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi


Det finns olika projekt där man jobbar med att samla in ljud. Här är ett exempel där du kan lyssna till många olika ljud: www.workwithsounds.eu

Här finns ett annat exempel och du kan höra t.ex. en pennvässare, hammarslag och någon som ropar ”kom in och ät!”.

 

Tidigare bloggar
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld
 


Kontrasternas Esbo
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående