Att motarbeta julstress

21.12.2017 kl. 12:55
Samtidigt som det just nu varvas ner på arbetsplatser runt om i landet varvas det upp i hemmen. Men hur gör man för att undvika för mycket julstress? I det som följer vecklas några förslag ut, några kan vara av en mera överraskande sort. Listan är inte uttömmande. Alla strategier fungerar inte för alla, och det ironiska är att man kan bli stressad av att hitta det mest effektiva nedstressningstipset.

Förlita dig på naturkrafterna, en strategi lika gammal som berget. Strategin går ut på att invänta snöyran och sedan lugna ner sig genom att betrakta de stora flingorna virvla ner till ackompanjemanget av en allt mer dämpad ljudmiljö. Men planen kan vara lika sårbar som väderleksrapporten är opålitlig. Ibland snöar det inte trots att det lovats snö, för att inte tala om de gånger det överhuvud inte lovats snö. Det här är en strategi som man inte fullt ut kan se som tillförlitlig.

Fly fältet med en resa. Man kan hämta lugn genom att t.ex. åka på en fridfull kryssning till Tallinn och inandas lite estnisk julstämning på torget i gamla stan. Det här provades med stor framgång av Sydkustens personal för några dagar sedan. Problemet är att om man vill hem till jul kan man inte stanna på torget i all evighet, och för att ta sig hem måste man igenom den smått kaotiska färjan med alla belevade medpassagerare.


Jultorget i gamla stan i Tallinn

Stress kan också ge de extra krafter som behövs för uppgiften. Tror du på det här är det självklart bara att köra hårt.

Istället för att förlita sig på det yttre kan man vända inåt i meditativ introspektion. Man kan, i äkta mindfulness anda, koncentrera sig på att uppfatta vad som pågår i ögonblicket på ett icke-reaktivt sätt. Här finns chansen att kapa makten över sitt eget sinne och eventuellt vägen till en frihet att handla klokare. Men det kräver övning, och för den som börjar några dagar innan jul är framgången inte garanterad. Strategin har, som jag ser det, en gränslös potential, men det förefaller stressigt för en nybörjare. Som med allt, som handlar om julen, borde man ju vara ute i god tid. Oj då.

Men misströsta inte, ett hett tips kvarstår. Man kan också ägna sig åt en annan synvinkel, eller egentligen ett annat synsätt, och betrakta saker med en blick utifrån s.a.s. Då Voyager 1 år 1990, sex miljarder kilometer bort, tog följande foto, avtecknades jorden som en liten blek prick mot en svart bakgrund. Fotografiet går därmed under namnet ”The pale blue dot”, den bleka blå pricken.


Perspektiv på tillvaron

Bilden i sig säger inte mycket, en prick mot en mörk bakgrund. Men det vad det mänskliga ögat ser vill det gärna tolka och förstå. Fotografiet kan ge upphov till olika tolkningar. Bland annat kan vi se det som att allt är meningslöst, att ingenting spelar någon roll, att vi ändå bara är en liten struntprick i universum. Men vi kan också se det som att där är vi, universum är stort och mystiskt, vi är en liten prick, och vi kan ju faktiskt vara snälla med varandra. Carl Sagan, amerikansk astronom och kosmolog (m.m.), brukar tilldelas äran för idén till fotot som Voyager 1 tog. Om bilden yttrade han sig: ”För mig understryker det vårt ansvar att behandla varandra mera vänligt och att bevara och värna om den bleka blå pricken, det enda hem vi någonsin känt till”.

Den här strategin sätter vår verklighet, våra strävanden och önskemål, i ett nytt ljus. Kanske det inte är så farligt om pepparkakorna blev lite svarta eller om det verkar som om våra ansträngningar och förhoppningar brinner upp.

Att ”behandla varandra mera vänligt” inbegriper förstås människor omkring oss och i vår närhet, men också oss själva. Under julen kan du därför tänka mera på att vara närvarande för dina nära och kära, men också på att vara snäll och ödmjuk med dig själv. Å Sydkustens vägnar önskar jag dig en god, stressfri och framförallt snäll jul!
 

Matias Österberg
Utbildningsplanerare
matias.osterberg(at)sydkusten.fi
050-34 84 525

Tidigare bloggar
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld
 


Kontrasternas Esbo
 


Läs med mig på dagis!
 


Eftis och skola - tillsammans för barnens välmående