Ett besök på Educa 2018

01.02.2018 kl. 17:05
På Educamässan erbjuds det mesta vad gäller utbildning. Som besökare är det lätt att förivra sig och försöka ta del av för mycket, men vill man hinna med för mycket hinner man inte med någonting alls. Här är därför ett sparsamt referat över några intryck.

Jag besökte mässan på fredagen och slogs av att tekniken tagit större plats än tidigare. De nyaste pedagogiska trenderna är representerade, men det som speciellt syns i mässlandskapet är tekniska apparater, här finns både lärplattor och det pedagogiska materialet bakom alla moderna och digitala mojänger. Vid Heurekas monter hälsar deras robot mig välkommen och robotarna dyker upp här och där på andra ställen också. I nästa monter kan man prova på att svarva med en liten bordssvarv. Ytterligare bakom hörnet ska ungdomar lockas att motionera med ny spelteknik med sensorer som avläser kroppens rörelser.

 


En del av utbildningsperspektivet på Educa kretsar kring business. Plattor, appar och spel ska säljas. Businessperspektivet blir framförallt påtagligt då jag hör Peter Vesterbackas inlägg där han berättar om sitt företag Lightneer, som bl.a. specialiserar sig på att locka utbytesstudenter utanför EU, framförallt Asien, till Finland. Vesterbackas målsättning är ambitiös, att hämta hit 150.000 utbytesstudenter från Asien innan år 2020. Men så har han också en vision om att utbildning är ”Finlands största exportvara om 10 år”. Kanske jag saknar något av ett kritiskt perspektiv på den här tematiken, men jag hastar vidare. Atmosfären på mässan inbjuder en mer att ta del av en presentation eller ett möte med något nytt och sedan gå vidare till nästa punkt. Fördjupningen får man ta en annan gång. 


Röda korset har utvecklat Riskzoner - en användbar app

Mitt i bruset och sorlet hittar jag Röda korsets stand där organisationen presenterar sin intressanta app ”Riskzoner”. Den handlar om att synliggöra riskzoner i världen och behandla frågor som klimatförändring, humanitära kriser, flyktingar, epidemier och naturkatastrofer. Riskzoner-appen verkar vara en riktigt bra app, ett pedagogiskt material som känns välgjort och viktigt. Här finns massor med information och den behandlas på ett snyggt och överskådligt sätt. Appen talar också svenska och är gratis. Läs mera på www.riskienkeskella.fi/sv.

Educamässan ordnades i år fredag-lördag 26-27.1 på Mässcentrum i Helsingfors.

 

Matias Österberg
Utbildningsplanerare
050 348 4525
matias.osterberg(at)sydkusten.fi

 

Tidigare bloggar
 


Kulturvandra
 


Om empati
(ser du hjärtat i bilden?)Ett besök på Educa 2018Klokt beslut av Helsingfors
 


Barnbokens vuxna vänner
 


Nytt år och nya tag
 


Framtidsfabriken - ett tvärkonstnärligt samarbete
 


Besök till Stockholm
 


Digitalisering - dagens nyckel till en ny värld