Kulturvandra

15.02.2018 kl. 07:40
Årets tema för det återkommande åboländska kultursamarbetet VårKultur är att kulturvandra. Temat är inspirerande och idéerna flödar.

VårKultur bygger på att många olika aktörer deltar med program. Sydkusten koordinerar satsningen och just nu jobbar jag med att samla information om planerade programpunkter. Ett verkligt fint utbud av aktiviteter håller på att ta form. Själv skulle jag gärna delta i allt, men det kommer knappast att lyckas eftersom både området och utbudet är stort.

Jag gillar att röra på mig och jag gillar kultur i olika former. Det tycks jag inte vara ensam om - att kombinera kultur och motion verkar vara populärt just nu - och temat kulturvandra har engagerat många aktörer. På våra planeringsmöten har det sprudlat av idéer: innovativa, nya och roliga förslag där olika målgrupper och många konstformer finns representerade. Vad sägs om filosofipromenader, äventyr i sagoskogen, trollvandringar, kulturella rollator-rallyn, nattvandringar och skattjakter? I planerna finns nya och intressanta guidade turer, bildorienteringar, ljudvandringar, fågelbongning, kustfotografering, litterära vandringar och mycket mer. Målet är att utveckla nya koncept, testa något som inte gjorts förut och rikta oss till nya målgrupper.

VårKultur startar fredagen den trettonde april, ett datum som också inspirerat till att lyfta upp skrock och folktro i sammanhanget. Vi tycker ofta att vi är rationella här i västvärlden, men ibland är det bra att fundera på vilken betydelse vidskepelse egentligen har. Vad gör du t.ex. på din promenad om du ser en svart katt gå över vägen? Funderar du på i vilket väderstreck göken gol? Tvekar du om du ska gå under en stege och hur gör du när någon ber dig skicka saltkaret? Jag tycker det är fascinerande att fundera på om och varför jag gör vissa saker, bara av gammal vana, peppar, peppar, ta i trä! Och tänk att det faktiskt finns många hotell där våning 13 saknas eller flygplan som inte har rad 13…

Jag ser fram emot att få kulturvandra på olika sätt under VårKultur. Hoppas satsningen också inspirerar andra att på olika sätt kombinera kultur och motion:

PoesiPromenad
bland blommor och blad

Arkitektur
på en cykeltur

Sagor i skogen
Dikter på krogen

Statyer på vägen
kanske gör en förlägen

Tavlor på torg
dans i en korg

Litteratur
bland växter och djur

Marsch med Musik
eller vårfåglars skrik

Motion och kultur
i ur och skur!


Läs mera om VårKultur på www.varkultur.fi eller på www.facebook.com/varkultur

#kulturvandra #vårkultur18
 

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Tidigare bloggar
 


Lekande lätt på arbetet
 


Mat med alla sinnen
 


Visa dårar
 


Småbarnspedagogikens erkännande
 


Kulturvandra
 


Om empati
(ser du hjärtat i bilden?)Ett besök på Educa 2018Klokt beslut av Helsingfors