Mycket nytt inom Ebban

27.02.2019 kl. 11:39
Ebban är ett skolbibliotek på nätet med tusentals svenskspråkiga e‑böcker och ljudböcker.

För en fast årsavgift kan elever och lärare läsa hur mycket de vill och när de vill via webbläsaren på datorn, tabletten och mobilen. 

Finlandssvenska förlag är aktivt med

Utöver de många svenska förlagen har Ebban nu också fått med Förlaget M, Svenska litteratursällskapet, Lärum förlag och Förlaget Vingpennan. Bland nyheterna kan nämnas Maria Turtschaninoffs Maresi-böcker, Kaj Korkea-Ahos och Ted Forsströms Zoo!-böcker, och tre mumin-klassiker som lättlästa versioner. För lågklasserna finns också till exempel den roliga äventyrsromanen Patrik och pensionärsmakten som ljudbok. 

Några intressanta plock för de lite äldre är biografierna om Rafael Donner och Kimi Räikkönen, samt den fiktiva berättelsen En spellista för sömnlösa nätter, som är en drömlik skildring av ungdomslivets trevande och gränslösa men underbara tillvaro. I sin självbiografiska essä skriver Rafael Donner om att bryta sig ur en snäv och obekväm mansroll, om gråt och stolthet, och om att ha en känd far och försöka hitta sin egen plats i tillvaron. Kimi Räikkönens biografi för oss genom den svindlande berättelsen om en enkel mans väg till världsmästare i ett ovanligt yrke. 

Ljudbokens många möjligheter

Ljudboken har varit väldigt populär bland Ebbans användare i alla åldrar, eftersom den är ett trevligt alternativ för dem som har svårigheter med läsningen och för att den går bra att lyssna på t.ex. på bussresan. Nu håller vi på med att förbättra användningsmöjligheterna av ljudboken, och snart kommer det att vara möjligt att både läsa och lyssna samtidigt! Detta är något som många önskat för de elever som har det svårt och skulle vilja kunna följa med i texten medan de lyssnar, och nu blir det äntligen möjligt. Det kommer att finnas mycket böcker för alla åldrar i Ebban som kan läsas och lyssnas samtidigt.

Hjälp och inspiration via chatten

Ebban erbjuder också hjälp och råd till både elever och lärare via chatten. Den vägen kommer man i kontakt med Micke, som är innehållsansvarig bibliotekarie. Men honom kan man diskutera böcker och fråga om råd gällande läsning och lämplig litteratur för olika intressen och åldrar.

Läs mera om Ebban här.

Mikael Gros
Bibliotekarie
+358 (0)9 886 114 63
mikael(at)ebban.fi