Hållbart hantverk på sociala medier

14.04.2020 kl. 18:59
Det åboländska kultursamarbetet VårKultur är inne på sista veckan och avslutas 19.4.

Varje dag till och med dess presenteras temat Hållbart Hantverk på olika sätt på VårKulturs sociala medier.

Den här veckan kommer det bland annat att handla om insektshotell. Några hantverkare har valt att delta i Vårkultur genom att bygga egna hotell för pollinerare. Jord- och skogsbruksministeriet startade kampanjen Insektshotell2020 den 1 april i år och uppmanar finländare att bygga insektshotell på gårdsplaner, balkonger och stigar. Kampanjen är en del av FN:s internationella växtskyddsår som grundar sig på oron över att insekterna håller på att försvinna i hela världen. Även Yle uppmärksammar temat i kampanjen Rädda pollineraren, som pågår 1.4-29.8.2020.

Inom VårKultur pågår också tävlingen ”Vad heter redskapet?”, där det gäller att veta/gissa vad olika redskap använts till. Huvudvinsten för tävlingen är ett museikort. Tävlingen hittas på VårKulturs webbsida och Sydkusten vill ha svaren senast 19.4.

För att ta del av VårKulturs övriga hantverksrelaterade tips, idéer, virtuella utställningar, med mera lönar det sig att följa oss på instagram @varkultur och på www.facebook.com/varkultur eller att kolla in www.varkultur.fi.

VårKultur har ordnats sedan 2007 och koordineras av Sydkustens landskapsförbund. Temat byts årligen och helheten planeras i samarbete med kultursektorerna i Åbo, Pargas och Kimitoön samt med konstnärer, organisationer, företag, museer, föreningar, bibliotek, skolor, daghem, äldreomsorgen och andra aktörer för ett mångsidigt program. På grund av rådande situation har vi undantagsvis tänkt återkomma till samma tema, dvs hållbart hantverk, nästa år. Till dess hoppas vi på att kunna locka med flera kommuner i det öppna samarbetet.
 

Lena Långbacka
Platschef
lena.langbacka(at)sydkusten.fi
044-544 3348

Foto: Lasse Andersson