En smed i arbete.

Hållbart hantverk 2.1

23.02.2021 kl. 09:13
Det åboländska kultursamarbetet VårKultur infaller i år 1-19.4 och har temat Hållbart hantverk 2.1. Sydkusten koordinerar programmet som innehåller bland annat utställningar, guidningar, påskträd och ryamaraton.

Hantverk har många aspekter på hållbarhet som är viktiga i dagens värld. Det anknyter till historien och traditioner och ger oss ett sammanhang. Inom hantverket används naturliga eller kanske återvunna material och sparar därmed på jordens och de egna resurserna. Hantverk görs långsamt och med händerna vilket har positiv inverkan på både kropp och själ. Inte minst sammanför det människor över alla slags gränser och skapar gemenskap. Hantverk ger glädje!

Årets VårKultur-program är delvis återvunnet från senaste år, när det mesta måste inhiberas. Det är kommunerna, organisationer, föreningar och enskilda hantverkare och andra kulturaktörer som står för programmet. Sydkusten koordinerar helheten och ansvarar bland annat för den informationstidning som ges ut 25.3.

Från material till produkt

Sydkusten står även bakom den visuella presentation av material och hantverksprocesser, som kommer att visas på olika håll. Korta filmer demonstrerar hur material förvandlas till produkter i den kunniga hantverkarens händer, affischer beskriver processen från material till produkt i ord och bild och hantverkare berättar om kärleken till sitt material.

Presentationen kommer att publiceras på Sydkustens webbplats, affischer kommer att dyka upp på offentliga platser i Pargas, Kimitoön och Åbo och dessutom ordnas verkstäder i skolor och pop-up-besök av hantverkare.

Ryamaraton i Korpoström

I Korpoström satsar den lokala hantverkstaden på en live-streaming där man via nätet kan följa tillverkningen av en rya. Eldsjälarna bakom projektet är Britt Henriksson och Mia Lagström. De berättar att ryan är designad av Ida Korsström. Frivilliga kommer att knyta och väva ryan nonstop, dygnet runt 24/7 från och med torsdag 18.3 kl. 10 fram till måndag 29.3, då ryan beräknas vara färdig.

Påskträd

Redan ifjol gladdes Pargasborna av färggranna påskträd både i Pargas och Nagu. I år kommer det att finnas påskträd på betydligt flera ställen. Vem som helst kan delta genom att tillverka ägg till de gemensamma träden.

Guidningar, berättelser och frågesport

Inom VårKultur kommer även olika temaguidningar och presentationer att ordnas och i lokaltidningarna publiceras en frågesport där det gäller att svara på frågor om föremål ur Pargas hembygdsmuseums samlingar. Bland de rätta svaren utlottas bland annat ett museikort.

Mera information om programmet under VårKultur fås på 

 

VårKultur kan även följas på facebook och instagram:

  

 

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Foto: Ida Törnroos