Ett lästält på en gräsmatta. Böcker och annat material finns under tälttaket.

Fotboll och läsning

01.09.2021 kl. 08:43
Läsning i Laget deltog i den stora årliga fotbollstävlingen Wasa Football Cup. Under tre dagar kunde spelare och åskådare besöka läshörnan för att hänga, höra om projektet och så klart, för att läsa!

Wasa Football Cup är en turnering som ordnas årligen i Vasa med hundratals lag från runtom i Finland och Norden. I år fanns för första gången också en läshörna på plats. Läshörnan stod på paradplats nära finalplanen och var en populär plats under hela turneringen.

Läshörnan var fylld av böcker, boktips, sittkuddar och stretchmattor med tänjningsredskap så att besökarna kunde stretcha eller bara koppla av med en bok. Vi lät också spelare och tränare fylla i enkäter med frågor om läsning i utbyte mot en påse morotssnacks.

Populärast blev ändå den fortlöpande tävlingen där spelare skulle balansera på ett ben på en balansbräda medan de läste högt ur valfri bok. Efter en tuff tävling var vinnande tiden på söndagen 4 minuter och 1 sekund.

Utanför lästältet ses färggranna träningsmattor, längre bort skymtar man barn i träningskläder.
Läshörnan lockade många besökare.

Under turneringen besöktes läshörnan av över 500 besökare, vi samlade in över 200 enkätsvar och delade ut ungefär 100 boktips. Responsen från besökare och Wasa Football Cup var otroligt positiv med många besökare som spontant diskuterade hur viktigt det var med en lugnare plats för läsning under evenemang som dessa, både för deltagande spelare och stödande supporterfamiljer.

Läshörnan var helt klart ett lyckat samarbete och vi hoppas att idén kan få spridning och att läshörnor också i framtiden dyker upp på större idrottsevenemang runtom i Svenskfinland.

Läshörnan vid Wasa Football Cup var en del av projektet Läsning i Laget som produceras i samarbete mellan Sydkustens landskapsförbund r.f och Finlands Svenska Idrott. Projektet har fått finansiering av Utbildningsstyrelsen, Svenska Kulturfonden, Svenska folkskolans vänner och Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd.

Vasa Stadsbibliotek stödde läshörnan med böcker, bibliotekscykel och material under hela cupen.

 

Mera information:

Mikael Gros
Projektledare för Läsning i Laget
+358 (0)50 377 9664
mikael.gros(at)sydkusten.fi