Carita Erna sitter i en gul stol. Bakgrunden är svart.

Carita Erna sadlade om

14.03.2022 kl. 08:18
Carita Erna är en av de krafter som jobbar med framtiden: med andra ord inom småbarnspedagogiken.

Carita tillhör också dem som har bytt yrke mitt i livet. Hon lämnade försäljningsyrket för att börja studera småbarnspedagogik. Idag studerar hon samtidigt som hon jobbar inom branschen.

– Hur häftigt är det ändå inte att kunna ha en färdig examen som lärare inom småbarnspedagogik. Den dagen jag har mitt examensbevis i handen kommer jag att tänka ”Yes, I did it!”. Det är tufft att jobba och studera samtidigt, men allt går och jag är glad över att jag vågade byta bana.

Hur har omgivningen reagerat på karriärsbytet?

– En del blir förvånade förstås men många är väldigt positiva och tycker att jag valt rätt. En gång i tiden ville jag faktiskt bli lärare men gick då först den merkantila vägen. Men nu är jag här, tillbaka i den bransch jag hade tänkt mig redan i tidigt skede.

– Om man känner att man har ett intresse för barns kompetensutveckling och vill vara delaktig i början av det unga barnets lärstig, då ska man definitivt fundera på vår bransch.

Carita beskriver en bra pedagog som en lyhörd, empatisk och lyssnande människa. En som ser barnens behov och kan svara på dem.

– När barnen går hem och är glada efter en mångsidig dag, känner jag att vi har lyckats med den pedagogiska verksamheten som vi planerade. Att barnens ögon tindrar med förväntan inför dagen är något man också själv blir glad av!

Carita är tacksam över att man som småbarnspedagog mer eller mindre kan välja och vraka när det kommer till jobb. Jobbsituationen för yrkeskåren är god, vilket motiverar henne ytterligare.

– Det känns självklart jättebra att studier värdesätts och att den kunskap man besitter är av betydelse.

Mera information om projektet Småbarnspedagogiken - ett framtidsjobb och om kampanjen Ditt barn. Mitt jobb. Vår framtid:

Emilia Christiansen
Projektkoordinator
emilia.christiansen(at)sydkusten.fi
+358 45 358 0464