Funderingar i novembermörkret

31.10.2019 kl. 15:57
Förra söndagen övergick vi till vintertid. Smått symboliskt föll den första snön just den dagen här i södra Finland.

Nu tänker jag inte här ta ställning till om vi ska fortsätta flytta klockorna eller permanent ha sommar- eller vintertid. Jag tänker bara konstatera att det oberoende av klockan faktiskt börjar vara vintertid. I skrivande stund snöar det förresten igen…

Förutom snögloppet som kräver att man gräver fram mössan, handskarna och halsduken så finns det mycket som indikerar att vi lever i vintertid. På många håll förbereder man sig redan för julen trots att det är närmare två månader innan vi är där. Snart börjar det väl genast efter midsommar. Någon som vill vara ute i god tid är det tidigare så stolta stora varuhuset som har öppnat någonting, förmodligen mycket spännande, som kallas Julbåden. Den kan man ju besöka, men helst försedd med en kasse som anger vilken kast man tillhör. Man blir faktiskt riktigt kylslagen av det beskedet.

Men till all lycka finns det också värme i vintertid. Man behöver inte beställa resa till Thailand för att få värme. Vill man bli riktigt varm om hjärtat kan man istället gå tvärs över gatan från varuhuset in på Svenska Teatern och se föreställningen ”I det stora landskapet”. Här är kasterna fjärran. Man får stiga in i en föreställning som bjuder på en stor dos av medmänsklig värme. Den värmen håller i en lång stund.

Mörkret i november lägger ibland längre skuggor över vardagsknoget. Det kan vara tungt att gå på i den eviga skymningen. När man väl har släpat sig hem efter jobbet är det kolmörkt. Då krävs det karaktär för att avstå från soffan och istället göra nånting nyttigt. Vad som är nyttigt kan man ju förstås diskutera. För någon är det att utföra ett ordentligt motionspass medan det för en annan närmast kan vara knutet till en dammsugare eller en tvättmaskin. Dessutom finns det också de som läser en bok. Det om nånting är nyttigt!

En och annan söker tröst i mat när det är mörkt. Av någon anledning tenderar aptiten att öka i takt med att mörkret sänker sig i november. Förmodligen är det nånting biologiskt eftersom förnuftet så ofta ger vika. Det är ju inte alltid det hälsosammaste alternativet som vinner. Den lätta grönsakssoppan känns nödvändigtvis inte så lockande. Däremot verkar det som om kvällsmackorna och godispåsarna blir allt flera i takt med att TV-soffan blir mer och mer nedsutten. De gruvliga konsekvenserna får man ta sen, när badsäsongen igen närmar sig. Då är ångern stor. Men till dess kan man ta det med ro och ta dagen som den kommer.


Agneta Eriksson
Direktör
+358 (0)50 546 9299
agneta.eriksson(at)sydkusten.fi