Adventstid

12.12.2019 kl. 07:48
Det är adventstid. Vi väntar och förbereder oss för julen, för Jesusbarnets födelsedag.

Varje söndag tänder vi ett nytt levande ljus och atmosfären omkring oss blir mera festlig och stundvis tystare. 

Vad väntar barnen på? Är det samma sak som många av oss vuxna? Är det julstädning och julkaos, julklappsinköp och julstress? (notera att jag skrev väntar på och inte ser fram emot). Det är så många krav kring julen, hur det borde se ut i huset, vad som borde stå på bordet, vilka presenter man borde köpa. 

Barnen ser fram emot advent, men jag har noterat att det inte är så många som känner till Jesusbarnet i krubban, men som nog väntar sig en adventskalender. 

”En med choklad!” 

”Nej, med lego skall de vara!” 

”Vi fixar en hel egen här hemma...” 

Det finns många varianter, vissa innehåller mera socker än andra, vissa skall man bygga och andra skall man titta på. Tidningar, banker och diverse andra företag ger också ut kalendrar med bilder och små fönster att öppna, BUU-klubben har en egen och ibland skall man in på nätet för att kontrollera om koden man han hittat betyder vinst. Man kan följa med en läskalender eller kanske en levande kalender. Butikerna har mängder av olika variationer och sorter, har man lyssnat på sina barn så tar man den ”rätta”, annars kanske barnen blir besvikna. Besvikna på en gåva? Också det händer och tyvärr svider det då den gåvan återkommer 24 gånger. Adventskalendrar finns inte i alla länder. Men något säger mig att fenomenet kommer att spridas, såsom det mesta som har med konsumtion att göra. 

Vad annat väntar barnen på? Julklappar förstås och julgubben som hoppeligen i år igen kan landa med sin släde på den vita mjuka snön.  De ser också fram emot att spendera mera tid med sina föräldrar. Ja, det är så, vi har så ofta bråttom av olika orsaker. Jag frågade barnen i ordkonstgrupperna vad de önskade sig till jul - något som man inte kan köpa. De allra flesta önskade sig mera tid med sina föräldrar, eller frid på jorden och mysstunder. Kloka barn. Testa själv, fråga ditt barn vad hen vill ha till julen, något som alla pengar i världen inte kan köpa. 

God jul! 


Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare, Pargas
+358 (0)40 962 5964
paola.fraboni(at)sydkusten.fi