Glöm inte att andas!

19.12.2019 kl. 07:40
Det är en uppmaning jag ofta hört på yogan.

Ofta har uppmaningen behövts. Jag märker att jag har hållit andan. Glömt att andas. Hur man nu kan glömma att göra det.

Vi andas varje dag av våra liv, från det första skriket till den sista pusten. Kring 1000 gånger i timmen säger statistiken. Det är väl ändå tillräckligt för att räkna andning som något centralt i våra liv. Det går sällan en minut utan att vi pustar, snarkar, flämtar, kippar efter andan eller tappar den helt. Enligt vissa trosföreställningar skapades vi av att liv blåstes in genom vår näsa. Vårt första andetag. Enligt andra är hela universum en utandning.

Ändå är det inte alltid så enkelt. Vi glömmer lätt bort att andas. När vi anstränger oss, när vi är stressade, rädda, upprymda. Vi kommer på oss själva med att hålla andan, eller så lär vi oss aldrig att andas riktigt ordentligt.

Första gången jag hörde att andning var något jag borde lära mig gick jag en endagskurs i Taijiquan. Läraren fokuserade dagen på det som var viktigast och vi gjorde inte mycket mer än att andas. Ung som jag var hade jag gärna lärt mig annat, men jag glömmer aldrig hur förvånad jag var över att plötsligt lära mig att andas. Något som jag hade gjort varje dag i mitt liv.

Sen dess försöker jag ofta tänka på hur jag andas och vad andningen kan göra för mitt liv, mitt mående, mitt humör och min balans i vardagen.  Speciellt när jag har tid, eller inte har tid. Andningen är som viktigast när det är stressigt och man behöver komma tillbaka till nuet.

Därför vill jag lyfta fram andningen såhär i juletider. Den hjälper mig vid julklappshoppingen i de fulla köpcentren, under släktmiddagarna kring julborden. Men också under de lugna stunder som jullovet hoppeligen för med sig, stunderna då man får en chans att bara vara. Bara andas.

Jag vågar inte säga mycket om HUR du ska andas. Men ett bra sätt att börja är att tänka på den. Den som är intresserad kan sen lätt hitta massor av böcker, bloggar och kurser på ämnet. Inom yogan finns ett helt område, pranayama, som bara handlar om andning. Genom att andas kan du påverka både ditt sinne och din kropp. Och en kort första inblick i andning kan man få genom detta TED-talk med Lucas Rockwood i Barcelona, december 2018.

För dem som andas här i livet genom att läsa, vill jag också tipsa om nåt läsbart. Varför inte spendera jullovet med en lite annorlunda novell om andning? Ted Chiangs novell Exhalation vann Hugopriset 2009 och är titelnovellen i hans novellsamling Exhalations: stories från 2019. Du kan ju läsa hela samlingen när du sitter och andas under jullovet.

God Jul och tänk på hur du andas!

 

Mikael Gros
Bibliotekarie
+358 (0)9 886 114 63
mikael(at)ebban.fi