Blommor har kraft

11.06.2020 kl. 07:54
Blommor är in just nu, jag har sett det med egna ögon.

Frågan är om det är mera blommor nu än någonsin tidigare? Ja, kanske. Åtminstone är det lämpligt efter en någorlunda tuff vår för samhället, människan och livet, att det trots allt finns lite skönhet här i världen.

Efter en vinter som aldrig riktigt materialiserade sig, i ordets rätta bemärkelse, för den hade ju faktiskt formen av att aldrig förverkligas som just vinter. Efter en vår som upplevts som en jämt återkommande långfredag – lång och utdragen, både när det gäller naturen och samhället i övrigt. Våren startade i och för sig tidigt, men drog in foten i stugan igen efter några kallare dagar och veckor. Utdraget har det också varit för samhället som väntat och väntat på att farsoten ska pallra sig iväg.

Efter den här ovanliga föreningen av natur, som inte bryr sig om att vara sig lik och samhälle, som varken förstår sig på naturen (som borde brytt sig mera långt tidigare) eller sig självt, får jag väl se det som passligt att en vuxen man skriver om blommor.

Frågan på allas läppar är förstås var man kan se dessa blommor. Svaret är ja, överallt, fast mest utomhus. Nu börjar tyvärr vitsippornas blomning vara förbi, men befinner man sig i Ekenäs är Ramsholmen absolut värt ett besök. I maj var hela lundskogen full av vitsippor och det var helt enkelt häftigt. Befinner man sig just nu i Helsingfors rekommenderar jag ett besök i Alprosparken i Haga där rhododendron och azaleor tävlar i både färg och storslagenhet. Vågar man sig på ett besök där förstår man varför denna blogg handlar just om blommor.


Vitsippor på Ramsholmen i Ekenäs i maj. Bilden uppe visar azaleor i Alprosparken i Helsingfors.


Jag tror vi har mycket att lära oss av blommorna, inte bara i de stunder när samhället är rubbat i sin grund. Men det är extra viktigt att se dem live med egna ögon. Blommor både har och ger kraft.

 

Matias Österberg
Utbildningsplanerare
matias.osterberg(at)sydkusten.fi
050-34 84 525