DuvTeaterns Estradmuseum, detalj ur utställningen

I alla sina dagar

19.08.2021 kl. 08:14
Läsåret 2021-2022 har Sydkustens ordkonstskola klassiker som tema.

Det är någonting magiskt med klassiker! Eoner av kulturhistoria, universell mänsklighet och språkligt artisteri strålar samman i verk som går att följa både framåt och bakåt i tiden, genom olika konstarter och konstverk, som impulser, känslor, teman. Det är fascinerande hur något samtidigt kan vara så unikt och så allmängiltigt, så specifikt tidstypiskt och så flytande tidlöst.

Det handlar naturligtvis om själva verken, men också om hur klassikerna inspirerar andra. Shakespeares Romeo och Julia (eller Ovidius Pyramus och Thisbe) hittas i var och varannan tonårsroman idag, liksom i en mer barnvänlig version i Lindgrens Ronja Rövardotter. Tack vare Höglunds bilderbok Didi och Gogo väntar på bussen kan redan småttingar i dagisåldern njuta av Becketts absurdism. Till och med teveserien Sons of Anarchy, om ett kriminellt motorcykelgäng i Kalifornien, handlar i grunden om prinsens strävan att få veta mera om faderns död, om att acceptera moderns omgifte med den nya presidenten/kungen och om att brottas med hämndtankar.

Under våren 2021 fick vi smygtitta på DuvTeaterns fantastiska utställning Estradmuseum, där DuvTeaterns tidigare föreställningar presenteras i en guidad tur genom en magisk miniatyrvärld. Berättelserna i utställningen är DuvTeaterns egna, men de är inspirerade av klassiska dramer, sagor och dikter. Fantastisk ordkonst som gjorde valet av nästa läsårstema enkelt. Vi ville absolut att även ordkonstskolans elever skulle få en möjlighet att formulera sig kring klassiker på samma fantasieggande sätt!

Alla elever i ordkonstskolan kommer under läsåret att jobba med klassiker, men de som vill fördjupa sig ytterligare har möjlighet att anmäla sig till premiumgrupper med längre terminer och tillträde till specialtemakurser. Dessa specialtemakurser kommer i år att bestå av en dramatikkurs och en bokcirkel kring barn- och ungdomsklassiker. Premiumgrupperna träffas i Helsingfors centrum på Luckan. Vi har också en premiumgrupp som träffas på distans så att alla, oberoende av hemort, kan fördjupa sig i ordkonst.

Denna vecka inleder Sydkustens ordkonstskola läsårsarbetet med ett lärarbesök på DuvTeaterns Estradmuseum och senare i höst får även eleverna besöka utställningen. Ett stort tack till DuvTeatern för samarbetet! I undervisningen jobbar eleverna vidare med samma verk som DuvTeatern och vi fyller på med övriga klassiker. Vilka texter kommer ordkonsteleverna att skapa av Tre systrars längtan, för att undvika tragedin i Carmen eller om häxan i Hans och Greta har laseropererat sina ögon? Det ska bli spännande att se!

Katja von Wendt
Planerare, ordkonstskolan
+358 (0)45 894 4088
katja.von.wendt(at)sydkusten.fi

Bild:
DuvTeaterns Estradmuseum, detalj ur utställningen.
Foto: Paula Lehtonen 

PS
DuvTeaterns utställning Estradmuseum på G18 öppnar i september, missa den inte!