Mat med alla sinnen

08.03.2018 kl. 15:29
Sydkusten och Marthaförbundet ordnade kurser för eftisledare i Helsingfors och Pargas.

Sydkusten har sedan 2015 samarbetat med Marthaförbundet inom ramen för projekt "Tack för maten". Projektet engagerar de privata daghemmen och eftisarna i Svenskfinland i att utveckla måltiden och mellanmålet. Matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong betonas i arbetet.

Marthaförbundet personal har gjort besök till dagisar och eftisar och barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt Saperemetoden. Metoden går ut på att mat inte upplevs med bara smaksinnet, utan också med syn, hörsel, känsel och lukt. Både personal och barn handleds och får tips och idéer hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen ska involveras i måltiden och matlagningen.

Allt detta fick deltagarna i kursen "Inspirerande mellanmål och mat med alla sinnen" också både höra och ta del av i praktiken. Vi fick associera vad kålrabbin låter som med hörlurar på och lukta på olika råvaror utan att se vad det var. Kursledarna Ann-Louise Ahrenberg och Sofia Grynngärds kunde på ett mycket kunnigt och roligt sätt inspirera och ge konkreta verktyg för att tillämpa metoderna med barn. Nu i mars ordnade vi kurser i Helsingfors (6.3) och i Pargas (7.3), förra läsåret ordnades kurser i Borgå, Raseborg, Vasa och Karleby. I Helsingfors kunde vi hålla kursen här i Vicktoriakvarteret där både Sydkusten och Marthaförbundet har sina kontor och där det nya fina undervisningsköket finns. Deltagarna kom från hela Nyland och Åboland och var mycket engagerade och aktiva. Som socker på botten fick vi också tillreda ett smakligt och hälsosamt mellanmål och äta det tillsammans.

Tack för en trevliga kursdagar!
 

Monica Martens-Seppelin
Utvecklingschef
Tfn: 050 330 8234
monica.martens-seppelin(at)sydkusten.fi

 

Monica Martens-Seppelin