Ordkonstskolans våravslutning i Pargas

26.04.2018 kl. 08:47
Lördagen den 21 april deltog jag i Sydkustens ordkonstskolas vårfest för åboländska elever. Den här gången ordnades avslutningen i Pargas industrimuseum. På programmet stod presentation av läsåret och rundvandring på museiområdet.

Industrimuseet var en perfekt plats för festen. Den öppna innergården har många sandstigar i olika riktningar med utsikt över den djupa gruvan. Det sades att gruvan är så djup att det skulle ta 40 år för den att fyllas upp med regnvatten om det regnade hela tiden. Som tur hade vi en solig dag denna lördag, dock med en frisk vind.

Alla elever som går i våra ordverkstäder i Åbo och Pargas och deras föräldrar och syskon var inbjudna till avslutningen. Drygt 20 gäster kom till vårfesten i Pargas. Under läsåret har vi haft ungefär 80 elever i hela Åboland och det är fler än någonsin tidigare. Eleverna i de åboländska ordverkstäderna är i åldrarna 7-13. Det finns både grupper för nybörjare och längre hunna elever.

Ordkonstverksamheten i regionen har under de senaste åren blomstrat och vi ville därför samla ihop elever från de olika ordverkstäderna för att fira året som gått tillsammans med specialprogram. Ordkonstledare Paola Fraboni var på plats och tillsammans med eleverna visade hon upp smakbitar av de ordkonstverk som eleverna producerat under året. Det man såg direkt var mängder av fantasifulla idéer och berättelser som Paola samlat ihop i tjocka häften. Eleverna har varit väldigt produktiva under läsåret medan de behandlat temat ”kartblad och kompassrosor” ur olika synvinklar.

Ordkonsteleverna har engagerat sig i framtidens stadsplanering för Åbo stad.

Rebecca från Åbo visar upp trollerihäftet med magiska föremål.

Efter presentationen blev det skattjakt för barnen, medan de vuxna fick gå på en guidad rundvandring i museet. På plats på avslutningen var även Sydkustens platschef Lena Långbacka och projektledare Marina Saanila. Skattjakten har planerats av Paola, Lena och Marina i samarbete med industrimuseet. Vid våravslutningen för ordkonsteleverna testades materialet för första gången. Och det visade sig att det var en succé!

Skattjakten var uppbyggd som ett publikmaterial som handlade om museets utställningar. Frågorna var skapade med tanke på just barnmålgruppen och avslöjade fakta om utställningarna. Tanken är också att skattjaktskartan blir en bestående del i industrimuseet. På jakten träffade vi en hemlig gäst på museigården. Det var en stenplockerska från förr i tiden! Hon berättade om sitt arbete och en punkt under jakten var att hjälpa henne sortera kalksten. Frågor kopplade till en karta över museet är ett intressant och roligt sätt att engagera besökarna i att utforska utställningar. Jag vet att åtminstone jag lärde mig en hel del nytt och tror att de övriga besökarna också gjorde det!  (Om du blev nyfiken på industrimuseet i Pargas så klicka här.)


Albin och Alexander löser frågan som handlar om Pargasiten på Industrimuseets skattjakt.
 
Ordkonstskolans läsår har nu avslutats i de flesta regioner. Det nya läsåret 2018-2019 startar från och med 3 september 2018.


Iréne Poutanen
Ledande ordkonstledare
Sydkustens ordkonstskola
045 894 4088
irene.poutanen(at)sydkusten.fi

Iréne Poutanen