Maskarnas jul

13.12.2018 kl. 08:06
I Pargas bjuds det i år på en lite annorlunda julkalender. Det är föreningen Teaterboulage som tillsammans med Sydkusten bjuder barnfamiljer och andra intresserade på en tvåspråkig kalender med ”levande” luckor.

Julkalendern Maskarnas jul är en berättelse indelad i 24 scener eller ”luckor” som kan ses under december på Gamla Malmen i Pargas. Varje dag ”öppnas” en ny lucka och en kort scen spelas upp, helt gratis. Huvudpersoner i berättelsen är två daggmaskar, Daggmar och Daggobert, bekanta från en tidigare barnteaterproduktion Kalabalik i komposten. De två maskarna har i misstag vaknat och får höra talas om julkalendrar, julbord och annat som hör julen till. De tolkar förstås allting på sitt eget maskvis och då blir det knutar på tråden och helt konstigt. Manuset är ett utomordentligt exempel på fungerande tvåspråkighet, och innehåller många ordlekar och finurligheter som gör att det är roligt även för vuxna.

Tills vidare har kalendern varit en succé. De två första luckorna sågs av närmare 300 personer. Under vardagarna har publikantalet rört sig mellan 30 och 60 och bemötandet har varit otroligt positivt. Kommentarerna har varit bl.a. att det är roligt och underhållande, en orsak att komma ut, upplyftande i mörkret, en härlig idé, helt enkelt. Tyvärr har vädret inte varit på arrangörernas sida de senaste dagarna utan det har varit regn och rusk för hela slanten. Men det har inte tagit kål på skådespelarnas energi och glädje. Och publiken har troget kommit, om än i lite mindre skaror de dagar det regnat som mest.


Funktionärens uppgift är bl.a. att visa var föreställningen börjar.

Men det är klart att man kommer – annars får man ju inte veta hur det går för maskarna... En mamma berättade att barnen knappt kunnat sova när maskarna blivit instängda i frysen av igelkotten Edgar. Som tur hjälpte katten Molok ut dem i följande lucka. En annan mamma sa att hon är där för att hennes barn absolut vill det. Barnen har småningom blivit allt modigare och deltar mer och mer i föreställningarna med sina kommentarer. Men det gäller att var i tid, scenerna är mycket korta, 5-10 minuter. Till en av föreställningarna kom en pappa med sina två små barn bara några minuter efter start. Och vilken besvikelse när det redan var slut... Som tur så fanns det då ännu ganska många luckor kvar.

Det har varit ett verkligt nöje att vara med på ett hörn av julkalendern, bland annat som funktionär. Jag föll pladask för idén, men man kan ju aldrig vara säker på att det lyckas. Når man ut? Ids folk komma för några minuter? Lyckas man förklara idén? Är tidpunkten bra? Det finns så många frågor innan man sätter igång. Men så här halvvägs är det bara att konstatera att det varit en lyckad satsning.

Jag lyfter på hatten för alla dem som varit med och skapat julkalendern. Det är otroligt mycket arbete bakom projektet. Projektkoordinator är Mecki Ruokolahti och de övriga i arbetsgruppen är Emilia Lindström, Jonatan Rönnholm och Skini Lindgård. I luckorna ser vi Jonatan Rönnholm, Emilia Lindström, Anna Lindström, Leila Biström, Vera Fovet, Tobias Reuter och William Stocks. Grattis till er alla – ni har gjort ett fantastiskt arbete!

Luckorna ”öppnas” på Gamla Malmen i Pargas kl. 17.00 på vardagar och 13.30 på veckoslut och helgdagar, med undantag för Luciadagen 13.12 och julafton 24.12. Den 13.12 samarbetar Teaterboulage med Folkhälsan i Pargas och julkalenderns karaktärer är en del av Luciatåget. Den sista luckan, 24.12, kommer endast att visas på Teaterboulages webbplats och Facebook-sida.


Kartan hjälper publiken att hitta till rätt plats.

Arrangör för julkalendern är föreningen Teaterboulage i samarbete med Sydkustens landskapsförbund.

Mera information
www.teaterboulage.fi
www.facebook.com/Teaterboulage


Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Lena Långbacka