Vy från ön Jurmo i Åbolands skärgård.

Inre hållbarhet

19.11.2020 kl. 08:19
Det är åtta månader sedan jag genomlevde min första corona-distansdag hemma i köket, i fåtöljen med fotpall. Då var allt nytt, annorlunda och lite spännande.

Sedan dess har mycket förändrats. Just nu har jag två jobb. Det ena har jag haft i 20 år, och det andra påbörjade jag för en dryg månad sedan. I mitt nya jobb får jag fundera på kultursatsningen Vårkultur 2021, som förverkligas i Åboland i april nästa år. Det handlar om hållbart hantverk, något jag levt för och med i hela mitt liv, både hållbarheten och hantverket.

Distansarbetets för- och nackdelar

När coronapandemin slog till spirade våren utanför fönstret. Arbetsresorna föll bort och jag fick plötsligt ett par timmar extra varje dag att påta i trädgården. Mina arbetsuppgifter på Åbo Akademi var corona-anpassade redan från tidigare så egentligen var de konkreta skillnaderna i vardagen inte så stora, till och med barnens hemmaskolgång gled förbi utan att göra större väsen av sig.

Så kom sommaren och en lång semester. Vi trodde alla att vi nog skulle sitta vid våra skrivbord igen till hösten, men så blev det inte. Restriktionerna ökade igen och det visade sig att det var betydligt tyngre att starta upp höstens nya verksamhet från hemmakontoret än det var att knyta ihop vårens. Att pyssla i trädgården blev i höstvinden mycket mindre lockande än under våren och istället sitter jag med en ökande längtan efter skratt och förmiddagskaffe med kollegerna. IRL (In real life, i verkliga livet).

Olika perspektiv på hållbarhet

Alla är bekanta med begreppet hållbarhet och kopplar åtminstone ihop det med miljöfrågor. Många vet också att man brukar dela upp hållbarhet i ekologisk, ekonomisk och social/kulturell. Men visste du att det också finns en inre hållbarhet som hänger ihop med de överiga tre, och att det hos oss i det globala nord står allt sämre till med den hållbarheten?

Inre hållbarhet handlar om att leva hållbart i det att du också spenderar dina egna resurser klokt, inte bara de miljömässiga och ekonomiska. Det betyder att du är uppmärksam på ditt mående och din ork och att du tar dig tid att fundera på vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Det betyder också att du känner dina värderingar, att du är medveten om dina tanke- och handlingsprocesser så att du kan lära dig att agera medvetet i enlighet med dina värderingar. Då mår du också bättre. Den inre hållbarheten handlar även om dina relationer, nätverk och sammanhang och om du upplever att du är en viktig del av något större. Det kan handla om en rent konkret känsla i din vardagliga tillvaro eller på ett större, mer andligt plan.

Ladda batterierna

Utsikt från fönstret i en stuga på ön Jurmo.När ekorrhjulet snurrar allt snabbare och arbetsuppgifterna hopas och blir allt tyngre gäller det att minnas sin inre hållbarhet och tänka efter hur man vill ha det, egentligen. När coronarestriktioner minskar på viktiga saker, som betydelsefulla nära människorelationer, gäller det att känna efter om det finns något man kan göra för att fylla på batterierna.

En tur i svampskogen kan göra gott, eller en filmkväll med en människa man tycker mycket om. Kanske handarbete ger medveten närvaro eller så har man möjligheten hälsa på sin mamma och pappa eller vuxna barn. Eller så kan man kanske, tillsammans med två av sina närmsta vänner och kolleger, boka en liten grå stuga med bastu på Jurmo mitt i november för en halv veckas distansjobb.

När jag till ljudet av hav och vind fått arbeta, samtala, vandra, bada bastu, skratta, äta och dricka gott i flera dar har jag verkligen slagit ett slag för min inre hållbarhet.


Johanna Fredenberg
Koordinator för VårKultur 2021
+358 (0)400 691 413
johanna.fredenberg(at)sydkusten.fi

Johanna Fredenberg