En påse fylld med garn och stickningar.

Stickning och videomöten

18.03.2021 kl. 08:10
Den som kan handarbeta har aldrig en tråkig stund, sägs det.

Som så många andra har också vi på Sydkusten slagit personliga rekord i videomöten det gångna året och det är mer än en kollega som utnyttjar sin tid vid skärmen kreativt. Nu ska du få se vad vi skapar vid sidan av det egentliga jobbet!

Alla känner väl nån på jobbet som stickar och det brukar väcka både beundran och avund. På mitt jobb är vi tydligen fyra, alltså 26 % av personalen! Kanske någon mer som jag inte lyckats avslöja? Jag har sett era stickor vifta nere i skärmkanten på veckomötena. Jag har noterat en Strömsötröja­ och nyfiket hoppats på en tydligare skymt av det där intressanta flerfärgade arbetet. Nu är det dags att visa vad en fjärdedel av Sydkustens personal riktigt sysslar med under måndagens veckomöten.


Anette stickar en tröja med mönstrat ok.

Johanna har stickat sig en egen Strömsötröja. Nästa projekt är en mössa i mjukaste alpackagarn.

 

Det är inte så att våra möten är tråkiga -- tvärtom. Jag har verkligen vältaliga, drivna och seriösa kollegor och projekten vi jobbar med är intressanta. Det är nog snarare min koncentration som inte är på topp efter månader av distansjobb och undantagsarrangemang. För att jag ska hållas på alerten har garn och stickor visat sig vara bästa knepet. De är nästan lika viktiga som kaffekoppen på mitt hemmakontor.

Stickandet är helt klart en av fördelarna med att arbeta och delta i möten hemifrån. Tröskeln att ta fram en stickning på jobbet i livesällskap är mycket högre, men på videomöten går det väldigt diskret att sticka.


Majas garnpåse är full av färger. Det blir många par vantar under timmarna på Teams.


Vi vet också från forskning att många har nytta av att göra något med händerna för att hållas fokuserade och alerta. Det känner vi igen från klassrum med yngre elever där vissa sitter på gungande stolar eller fingrar på speciellt utformade tanglar, en slags sinnesstimulerande leksak som påminner om en ihoptrasslad mask.

Det kan låta motstridigt, men att ha något för händer eller något som håller kroppen i gång hjälper att kanalisera rastlösheten som uppstår under längre stunder av stillasittande. Det i sin tur bidrar till bättre koncentrationsförmåga. Och jag tror det är många med mig som lider av koncentrationsbrist i dag, speciellt med olika pandemirelaterade överraskningar som kräver snabba ryck.

Stickning som hobby är avkopplande och rofyllt samtidigt som det belönar dig med synliga resultat. När man jobbar med abstraktare och osynliga saker såsom utbildning blir det extra härligt att vid sidan av allt tankearbete se något konkret växa fram i form av nya vantar eller en fluffig tröja.

Läsambassadör Amanda Audas-Kass stickar
Amanda jobbar i en tröja som hon stickat under möten under corona-tiden. Och nästa tröja är på stickorna.

Stickande har fått ett uppsving de senaste åren men tack vare coronapandemin sköt stickboomen upp som en raket. De isländska garnspinnerierna går på högvarv och finska garntillverkaren Novita har sålt som aldrig förr. När vi tillbringar mer tid hemma på grund av begränsade kontakter vill vi fylla vår tid med något konstruktivt. Visst längtar också jag efter seminarier och möten där sällskapet vinner över sticklusten. Men biprodukterna av undrantagstidens videomöten känns som en helt okej kompensation för de uteblivna fysiska träffarna.

För dig som ännu inte lärt dig sticka: Öva upp tekniken först innan du börjar sticka på möten. Annars riskerar du att ”multitaska” på ett ineffektivt sätt. När du hunnit bli van och handarbetar lika ledigt som du cyklar är det bara att köra på. När du väl fått kläm på maskorna kan du se fram emot långa distansmöten – med en stickning i handen får videokonferenser en helt ny guldkant.

Och så lite boktips med bilderböcker om garn:

Jultröjan av Cecilia Heikkilä
Extra garn av Mac Barnett
Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen

 

Maja Ottelin
Planerare, Sydkustens ordkonstskola
maja.ottelin(at)sydkusten.fi
tfn: 045-8944 089


P.S.
På tal om stickning så är Hållbart hantverk 2.1 årets tema för det åboländska kultursamarbetet VårKultur, koordinerat av Sydkusten.

Maja Ottelin