Pärmbilder till textens boktips.

Fiskar, flora och forskarfärder

03.06.2021 kl. 08:19
När jag var barn hade vi ett enormt uppslagsverk i flera band hemma i bokhyllan.

Jag bläddrade i encyklopedin när jag letade efter fakta för skolarbeten om Europas länder, savannens djurliv, barockens arkitektur eller planeten Saturnus. Det var inget långt stycke jag fann om Saturnus i encyklopedin från slutet av 1970-talet, men ändå kunde jag ibland bli sittandes långa stunder och bläddra nyfiket vidare från Saturnus till savann och vidare till savant, savate och Savolax.

I dag har den sortens gamla encyklopedier tappat sitt värde i pengar och betraktas oftare som pappersavfall än kunskapsbank. Nya fakta forskas fram, nya länder och tolkningar uppstår och med några klick på nätet hittar jag Nasas nyaste videoklipp på Saturnus. Men vare sig man surfar, bläddrar eller forskar är kunskapstörsten det som styr. Kunskap ger förståelse och makt, det både stillar vår nyfikenhet och gör oss hungriga på mera när den serveras i ett bra format.

Examensveckan till ära vill jag därför tipsa om tre nya faktabilderböcker som kan intressera skolelever och andra nyfikna. Gedigna faktaböcker för barn är nämligen ganska sällsynta och ofta rätt påkostade utgåvor. De förutsätter en omsorgsfull faktagranskning som ska garantera att boken håller för läsning i flera år. Vad är väl en bättre skolavslutningspresent!

Snusmumrikens fiskebok

Miina Mäki med illustrationer av Anni Pöyhtäri, citat och bilder ur Tove Janssons böcker. Svensk översättning: Annika Luther

Pärmbilden till Snusmumrikens fiskebok omgiven av fiskeredskap, drag, etc.

Det här är en helt ny slags bok där fakta om fiskar och deras livsmiljöer serveras i vacker mumininramning. Korta mumincitat och Tove Janssons vackra svartvita illustrationer lättar upp läsningen mellan ingående faktauppslag i stil med ”Mörtens stora släkt” och ”Bubblande bottenbor”.

Fiskar är fascinerande varelser och boken presenterar fakta om fiskens anatomi, tiotals arter i detaljrika bilder och fiffiga fiskeredskap plus recept på fiskspad för den som lyckas få napp. Boken fungerar lika bra som gåva till en storfiskare eller present till värdarna när du gästar en sommarstuga vid stranden.

Plats på jorden

Skriven av Maija Hurme och Lina Laurent, illustrerad av Maija Hurme

Boken Plats på jorden omgiven av gräs och blommor.

Tänk att ett enda litet frö kan växa och ge dig en näve spenat, en skål full med tomater eller en hel klase knallgula tagetes! För att det hela ska fungera krävs ett komplicerat samspel mellan mikroliv i jorden, surrande pollinatörer och aktiva odlarinsatser.

I den här odlingsboken betonas ändå vikten av att krafsa lätt och mest låta jorden vila, en grävfri odlingsteknik som kallas ”No dig” och efterapar växternas naturliga system. Ramberättelsen i Plats på jorden utgår från tre barn som hittar en dold trädgård mitt i sitt stadskvarter. För den som blir inspirerad ger boken konkreta tips och råd om att få skörd från egen rabatt eller kruka. Det är en lyckad sammanblandning av faktakunskap, ekologiska metoder och förklaringar invävt i berättelsen om grannskapet som svetsas ihop kring sin kollektiva odling.

Upptäckare och äventyrare

Illustrerad av Carlos da Cruz och skriven av Janne Haikari. Svensk översättning: Jonna Brander

Pärmen till boken Upptäckare och äventyrare

Mängder av spännande finska forskare och upptäcktsresenärer från 1700-talet till slutet av 1900-talet presenteras i den här fartfyllda bilderboken. Vi får resa genom öknen, längs arktiska farleder, besöka rökpörten i Elias Lönnroths fotspår och cykla i Latinamerika.

Varje uppslag bekantar läsaren med en ny vetenskapsman eller -kvinna och vissa äventyr breder sig över flera sidor, som till exempel Mannerheims spionresa genom Mongoliet och Kina. I boken finns både världsberömda personer och doldisar som är mindre kända för allmänheten. Alla kännetecknas de av nyfikenhet, mod och upptäckarlust.

Boken påminner om Tintins äventyr i en fräsch och samtida skepnad.

 

Maja Ottelin
Planerare, Sydkustens ordkonstskola
maja.ottelin(at)sydkusten.fi
045-8944 089

 

Maja Ottelin