Tre flickor sitter och läser och pratar om böcker.

Meningsfullt - läsutmaning för åk 8

14.09.2021 kl. 15:03
Nu lanserar de finlandssvenska läsambassadörerna Meningsfullt - en läsutmaning för elever i årskurs 8.

Tävlingen pågår fram till den 28 februari 2022 och alla åttor i hela Svenskfinland är välkomna med. 

Meningsfullt går ut på att grupper om 2-4 elever skapar en podcast eller ett videoklipp på 5-10 minuter där en bok presenteras och diskuteras. Här får man verkligen vara kreativ, men det är viktigt att komma ihåg att man inte bara ska återge bokens handling. Vilka tankar och känslor och idéer väckte boken? Det är de viktigaste frågorna.

Eleverna får gärna jobba med en av de böcker som under hösten har skickats ut till skolorna via Förbundet Hem och skola och Lisi Wahls stiftelse, men det kan också vara en annan bok.

Samtliga medlemmar i den grupp som vinner första pris belönas med ett par kvalitativa trådlösa hörlurar. Den grupp som tilldelas andra pris får varsitt 30 euros presentkort till en nätbokhandel och tredje pris är biobiljetter.  

Tävlingsjuryn består av Ebbans bibliotekarie Mikael Gros, Katja von Wendt på Sydkustens ordkonstskola samt läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass.

Mer info om läsutmaningen Meningsfullt hittar du på de finlandssvenska läsambassadörernas hemsida.

Projektet De finlandssvenska läsambassadörerna finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, Svenska Kulturfonden och Svenska Folkskolans Vänner.