Pedagogiskt material

Sydkusten ger regelbundet ut pedagogiska material, rapporter och utredningar som berör kultur och utbildning.

Ladda ner dokumenten här eller kontakta oss ifall du är intresserad av en tryckt version. Våra material får användas fritt i undervisning och fritidsverksamhet.

Materialpaket för läshörnor

Beskrivning
Ett material togs fram för bibliotek som själva vill genomföra läshörnor i samband med idrottsevenemang. Materialet består av information hur man kan gå till väga, en materiallista över vad som behövs samt färdiga affischer som kan användas i läshörnan under evenemanget.

 

Materialpaket för Tamburbibliotek

Beskrivning
Under projektet Rätt bok på rätt plats sammanställdes ett materialpaket för bibliotek som själva vill genomföra tamburbibliotek i sin kommun. Materialet består av information och tips till bibliotek och daghem, ett färdigt bokmärke som kan användas i tamburbiblioteket samt färdiga affischer med information om hur tamburbiblioteket ska användas som kan hängas upp i samband med tamburbiblioteket.

Verktygsbacken - skrivpedagogik för alla

Beskrivning

Verktygsbacken - skrivpedagogik för alla är en skrivhandledning som utgavs inom det skrivpedagogiska projektet Skrivande skola (2020-2023). Projektledare var Annette Kronholm, FD och modersmålslärare.

Materialen får laddas ner och användas i undervisningssyfte. Läs mera om projektet på skrivandeskola.fi

Pedagogiskt material till bokpaket för åk 5, 2023

Beskrivning

Pedagogiskt material som Sydkustens ordkonstskola utarbetat för böcker riktade till elever i årskurs 5.

Materialhäftet med ordkonstuppgifter skickades i januari 2023 tillsammans med bokpaketen till skolor som ansökt om paketen. Projektet gjordes tillsammans med Förbundet Hem och Skola med understöd från Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd.

Materialet är utvecklat av Sydkustens ordkonstskola.

Kulturskolorna i Pargas, Ensam tillsammans (åk 1-3)

Beskrivning

Konst som medel för att utforska temat ensamhet tillsammans med barn.

Pedagogiskt material utvecklat av kulturskolorna i Pargas inom konstformerna ordkonst, bildkonst, teater, slöjd, musik och dans.

 

Pedagogiskt material till bokpaket för åk 1, 2022

Beskrivning

Pedagogiskt material som Sydkustens ordkonstskola utarbetat för böcker riktade till elever i årskurs ett.

Materialhäftet med ordkonstuppgifter skickades i januari 2022 tillsammans med bokpaketen till skolor som ansökt om paketen. Projektet gjordes tillsammans med Förbundet Hem och Skola med understöd från Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd.

Materialet är utvecklat av Sydkustens ordkonstskola.

Material till Pärlor av glas av Camilla Lagerqvist (åk 4-6)

Beskrivning

Nessa vandrar omkring på den dammiga landsvägen. Hon har förlorat allt. Hennes mamma är död, hon äger ingenting och hon har ingenstans att ta vägen. Men så stannar en bil vid vägkanten och allt förändras. Nessa får göra en resa som hon aldrig hade kunnat föreställa sig.

En välskriven och spännande berättelse som utspelar sig strax efter första världskriget.

Materialet är sammanställt av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Pedagogiskt material till bokpaket för åk 5, 2021

Beskrivning

Pedagogiskt material som Sydkustens ordkonstskola utarbetat för  böcker riktade till elever i årskurs 5.

Materialhäftet med ordkonstuppgifter skickades i januari 2021 tillsammans med bokpaketen till skolor som ansökt om paketen. Projektet gjordes tillsammans med Förbundet Hem och Skola med understöd från Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd.

Materialet är utvecklat av Sydkustens ordkonstskola.

Material till den lättlästa boken Den sista soldaten (åk 5-9)

Beskrivning

Året är 1922. Sommarhettan är obeskrivlig och ett kringresande tivoli har kommit till stan. På tivolit finns den sista soldaten från första världskriget. Vem är denne soldat och vad är det för grepp han har om Wade och Joe? En spöklik berättelse om två amerikanska bröder som blir hemsökta av något som de trodde var begravt i det förflutna. 

Boken finns som e-bok på Ebban.

Målgrupp: åk 5-9

Materialet är sammanställt av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Material till Nyckelbarnen av Sara Kadefors (åk 5-7)

Beskrivning

En dag ser Siri sin mamma gå in i en port. I en främmande lägenhet. Inget konstigt med det. Förutom att mamma är på jobbresa i Tokyo. När Siri frågar får hon bara lögner till svar. När läraren Maggan hackar på Leo i klassen och när rektorn försvarar Maggan känns det som om hela vuxenvärlden sviker. Siri och henens vänner vill hämnas. Men det kan bli väldigt fel också fast man vill väldigt rätt.

Boken finns som e-bok på Ebban.
Målgrupp: åk 5-7

Materialet är sammanställt av de finlandssvenska läsambassadörerna.