Småbarnspedagog Dan Wikblad i en gul stol mot en svart bakgrund.

Ett givande yrke

29.03.2022 kl. 13:53
“Visst är det utmanande, men det går inte att jämföra med något annat”

Dan Wikblad jobbar som lärare inom småbarnspedagogik. Han vet vilka dagliga utmaningar som finns inom yrket. Men han är övertygad om att han valde rätt.

Efter ett vikariat på ett eftis vaknade Wikblads intresse för branschen. Det var då han insåg vilket yrke som skulle bli hans. Den form av spontanitet och kärlek som barnen uttrycker varje dag gjorde valet lätt.

– Framtiden får avgöra vilken min inriktning blir inom branschen. Idag jobbar jag med 1-3- åringar, på sikt kommer jag också att jobba med andra åldersgrupper. Jag känner en trygghet i det jag gör och en trygghet både i gruppen och tillsammans med mina kollegor. Det värderar jag högt. 

Småbarnspedagogik är en bransch som redan nu står inför en brist på arbetskraft - men förhoppningen är att det nu sakta men säkert svänger. Det är en bransch där mycket har hänt de senaste åren och där det också finns ett stort behov av en större uppbackning från samhället.

– Samhället ser mera öppet på vår bransch nu än tidigare. I samband med pandemin började en förändring synas. Det är kanske nu samhället börjar förstå det engagemang som ligger bakom vårt arbete, säger Wikblad.

Det är heller ingen ovanlighet att småbarnspedagoger med olika utbildningsnivåer “headhuntas” till olika positioner. Många gånger sker det redan under den tiden som man studerar, vilket gör att man givetvis kan känna sig trygg med sitt studieval.

– Visst är det otroligt häftigt att man “headhuntas”. Man känner sig helt enkelt utvald och för min del var det inte bara två eller tre erbjudanden som kom. Då visste jag att det var det här jag ville satsa på framåt.


Mera information om projektet och om kampanjen Ditt barn. Mitt jobb. Vår framtid. ger också:

Emilia Christiansen
Projektkoordinator
emilia.christiansen(at)sydkusten.fi
+358 45 358 0464