Efter en lång väntan ser projektledare Vippe Leminen fram emot att mötas i Jakobstad den 19-20.9.2024. Kulturum- forum för konstundervisning och medarrangören KulturÖsterbotten och Sydkustens landskapsförbund är i full gång med de sista förberedelserna inför höstens stora sammankomst för konstundervisningsfältet.
Hurdana förväntningar har ni arrangörer inför Konstundervisningsdagarna?
- Vi ser jättemycket fram emot dagarna! Vi väntar med iver och glädje på att möta fältets pedagoger, rektorer, kulturarbetare och aktörer i Jakobstad. Det är en fantastisk energi som uppstår då vi samlas fysiskt för att utbyta tankar och erfarenheter med varandra. Vi ser också mycket fram emot att dagarna arrangeras på Campus Allegro i Jakobstad i år. Det har varit givande och tacksamt att anordna konferensdagarna i samarbete med läroanstalter, personal och verksamheter på campuset.
Hur är stämningen just nu på fältet bland dem som arbetar med konstundervisning?
- Det händer mycket just nu inom fältet, i tvåspråkiga kommuner via SKAPA-finansierade projekt, genom reformen av lagstiftning om grundläggande konstundervisning och via kulturpolitiska redogörelsen.
Samtidigt finns en stark oro på fältet för regeringens planerade nedskärningar och de dramatiska effekter det kan ha för konst- och kulturfältet, den fria bildningen och civilsamhället. Nedskärningar och inbesparingar gör att verksamheterna inte kan utvecklas så som man önskar sig och bräcklig finansiering är en utmaning för hela fältet.
I kämpigare tider behöver vi mera stöd av varandra. För tillfället märks en drivkraft inom fältet inför att förena krafter och hitta nya sätt att samarbeta också över sektorgränser. Jag hoppas att vi kan öppna upp diskussionen kring dessa frågor och samarbetsmöjligheterna under Konstundervisningsdagarna.
Det finns ännu tid kvar att anmäla sig. Varför lönar det sig att komma med?
- Konstundervisningsdagarna 19-20.9 är ett lysande tillfälle att träffa kolleger och organisationer som arbetar med konst- och kulturfostran runt om i Finland. Det lönar sig att komma med om du letar efter inspiration inför höstterminen, vill få fortbildning i ett konstämne eller en pedagogisk metod, eller vill skapa nya kontakter och vänner i branschen. Det är nu över två år sedan motsvarande konferens arrangerades, då i regi av DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland. Det är på tiden att mötas och samverka tillsammans med fältet.
Plock ur programmet
-
Samskapande för en inkluderande lärmiljö med Sophia Alexandersson, versamhetsledare och konstnärlig ledare på ShareMusic & Performing Arts
-
48 tusen möjligheter. Ida-Maria Rak, teater- och scenkonstlärare på Wava-institutet berättar om nycirkusföreställningen.
-
Mot en hållbar musik- och konstundervisning med Tuulikki Laes, universitetsforskare
-
SKOFF – Offentlig konst i barns och ungas utbildningsmiljöer.
-
Sosiaalinen sirkus - Social cirkus. Workshop med Sara Airola, cirkuslärare och grundare av Sirkuskoulu Kuu
-
Organising inclusive arts and culture for children and young. (Inklusion inom konst- och kultur för barn och unga) Workshop med Kateryna Harahulia, visuell konstnär på Ad Astra
Anmälningstiden till Konstundervisningsdagarna pågår ända fram till den 9:e september.
Anmäl dig här
Konstundervisningsdagarna arrangeras av Kulturum – forum för konstundervisning tillsammans med samarbetspartners. Kulturum är ett SKAPA-projekt finansiererat av Svenska Kulturfonden.