Läslädje - läsning med de minsta

12.09.2019 kl. 10:43
Onsdagen den 11.9.2019 samlades en mångprofessionell skara för att sprida läsglädje bland småbarn.

Ca 120 ivriga deltagare samlades till seminariet ”Läsglädje – läsning med de yngsta” på Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Syftet med dagen var att ge inspiration och kunskap om olika satsningar och metoder för att stöda de yngre barnens läsning, språkutveckling, berättarfärdigheter och utveckling av multilitteracitet. Seminariet arrangerades av Sydkustens landskapsförbund, Helsingfors universitet, Folkhälsan och Förlaget M.


De finlandssvenska läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass presenterar sig

På seminariet presenterades våra nya finlandssvenska läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass som med otrolig energi har inlett sitt arbete i höst. Deras personliga och brinnande intresse för läsning och att få barn och unga att hitta läsningens och berättelsernas magiska värld är så påtaglig och genuin. Det är viktigt att få barn och unga att känna att läsningen är lustdriven, inte pliktdriven. För att nå detta behöver de stöd, uppmuntran, övning och motivation.


Vår gästföreläsare Anne-Marie Körlig, tidigare läsambassadör i Sverige

Gästföreläsaren Anne-Marie Körling är författare, lärare och tidigare läsambassadör i Sverige och talade före lunchen under temat ”Visa vägen till boken”. Hennes energi och humor gjorde att man lyssnade till varje ord, hennes kunskap och kloka tankar gav så många tankeställare och instämmande nickar, just så är det ju! Vi fick ta del av Anne-Maries rika källa med barn- och elevexempel och många påminnelser om att vi som vuxna ska vara lyhörda, nyfikna och närvarande. Hon berättade om ett barn som tyckte att föräldrarna mest läste om vad de skulle handla och sedan gick ut och handlade. Föräldrar som faktiskt var storläsare men deras läsning var inte synlig för barnet. Därför har Anne-Marie alltid med sig en bok och läser var hon än är. Det är viktigt att göra läsningen synlig! Läsning måste ges tid och få plats!


Maja Ottelin från Sydkustens ordkonstskola presenterar bokpaket till daghem

Efter lunchen presenterades några nationella läsfrämjande satsningar och projekt som är aktuella just nu och riktar sig till barn och unga. Vi fick höra Barbro Enckell-Grimm berätta om Läscentrums storsatsning Läsgåvan som är en bokkasse med en läsgåva till barnet som delas ut via rådgivningarna till alla familjer. Maja Ottelin från Sydkustens ordkonstskola presenterade det bokpaket med tillhörande inspriationsmaterial som sänts ut till 200 daghem i september. Ann-Christin Furu från Helsingfors universitet talade om forskningsprojekt SUSTE – om multimodal storytelling och hållbarhet inom småbarnspedagogik. Ann-Catrin Rosenberg från BUU-klubben berättade bl.a. om hur de just nu satsar på stödtecken i programmen och om sagopodden som blivit mycket populär. I podden berättas varje fredag en fristående saga för barn i åldern 4-6 år.


Glada verktadsdeltagare som fått göra hattar och dansa disco

Som avslutning på dagen fick deltagarna välja mellan sju inspirerande workshops under ledning av bibliotekspedagoger, ordkonstlärare, språkinspiratörer, universitetslärare och de nya läsambassadörerna. Stämningen var positiv och det fanns ett sånt genuint engagemang bland både deltagare och talare och så mycket kloka tankar i alla framföranden. Det var en dag som gick otroligt fort, en dag fylld med inspiration, lust, glädje och hopp om att vi vet hur vi ska skapa läsintresse och läslust.


Stort tack till vår moderator Ann-Christine Furu från Helsingfors universitet

Anne-Marie Körligs starka metafor om varför vi ska läsa.

Monica Martens-Seppelin
Utvecklingschef
+358 (0)50 330 8234
monica.martens-seppelin@sydkusten.fi

Monica Martens-Seppelin