Ett glas med en cappuccino och ett fat med blåbärspaj och glass.

Kaffepaus

12.08.2021 kl. 07:57
Det doftar kaffe i korridoren, det känns välkomnande och tryggt. I något skede hör jag någon säga: ska vi ta kaffepaus?

Vi bänkar oss runt det lilla bordet i köket, diskuterar ditt och datt, väder och vind. Det är kravlöst och avspänt. Vi pratar också jobb och funderar på aktuella frågor. Vi representerar olika organisationer och arbetsgivare, men det gå bra att bolla sina tankar med de andra. Ibland löser sig något problem, emellanåt föds nya idéer och nya samarbeten tar form.

Det känns som en evighet sedan, nästan som en dröm. De senaste 17 månaderna har gemensamma kaffepauser lyst med sin frånvaro. De gånger jag varit på kontoret har jag, utrustad med ansiktsmask, desinficeringsmedel och handskar, snabbt kokat en liten kopp åt mig själv, kvickt smugit tillbaka till mitt arbetsrum och stängt dörren. Undvikit att träffa någon, annat än virtuellt. I och för sig har det inte varit svårt, det är ganska tomt i korridoren eftersom de flesta jobbar på distans.

Varje år dricks det 500 miljarder koppar kaffe världen över. Kaffe är den näst största handelsvaran i världen efter oljan, om man ser till omsättning, och kaffet sysselsätter enligt vissa källor närmare 100 miljoner människor runt om i världen. Finländarna hör till toppnationerna när det gäller kaffedrickande, 3-5 koppar per dag, ca 10 kg per person och år.

Det är många som hävdar att kaffet dessutom är bra för hälsan. Bland annat har jag kunnat läsa att 3-4 koppar kaffe om dagen minskar risken för typ 2 diabetes, att doften av kaffe kan minska stress samt att risken för att få minnessjukdomar, vissa typer av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Kaffet anses ha en positiv effekt på blodcirkulationen, matsmältningen, blodkärlen och förmågan att fokusera. Och mycket mera.

I Finland hör kaffepauser på jobbet till våra grundläggande rättigheter. Enligt arbetarskyddslagen är pauser i arbetet, vila och regelbundna måltider förutsättningar för arbetstagarens hälsa och för att orka i arbetet. De flesta kollektivavtal har tydliga riktlinjer för kaffepauser. I vårt kollektivavtal (AKTA) stipuleras om kafferast i § 26:

"Tjänsteinnehavarna och arbetstagarna ska dagligen ges en 10 minuter lång rast (kafferast) som räknas in i arbetstiden och under vilken de inte får avlägsna sig från arbetsplatsen. ...  Rasten får inte förläggas till början eller slutet av arbetsskiftet eller arbetsdagen."

Jag saknar de gemensamma kaffepauserna, doften av kaffet i korridoren, gemenskapen kring kaffebordet. Men det är ändå inte kaffet som är det viktiga, jag dricker faktiskt rätt ofta te när det är möjligt. Jag saknar mötena vid kaffebordet, spontana diskussioner och impulser från kolleger eller människor som jobbar med något helt annat än jag själv.

Jag behöver kaffepauserna för att må bra och för att göra mitt jobb bra.

 

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Lena Långbacka