En Alfons Åberg-bok omringad av serpentiner, paket och leksaker.

Alfons Åberg fyller 50

17.02.2022 kl. 08:32
En av Nordens mest älskade bilderbokskaraktärer, Alfons Åberg, fyller 50 år i år. Berättelserna om den kluriga killens äventyr har charmat miljontals läsare under åren.

I böckerna om Alfons förenas vardagen med fantasi och det är alltid nära till leken. Det är verkligt, men också magiskt. Så här har Gunilla Bergström, författaren och illustratören som skapade Alfons Åberg, beskrivit sin syn på barnens verklighet:

”Det finns en magi i verkligheten som vi vuxna inte räknar med. Något hemligt – och något med skratt och humor. Men barn tar all verklighet på allvar! Också det obegripliga. Att finna en udda lösning, att skratta baklänges… Går det? Jodå, det går. Vi ska bara träna mer på den sidan av verkligheten.”

Gunilla Bergström kan betraktas som ett geni, en expert på att förstå och skildra barn. Hon har nått fram till massvis av läsare, för vi är verkligen många, vi som njutit av Alfons Åbergs sällskap genom åren. Vi måste vara flera miljoner vid det här laget. Tänk! Du som läser det här och också har läst Alfons Åberg har delat en läsupplevelse med miljontals människor. En sådan litteraturcirkel det kunde bli.

Att förenas kring minnen av Alfons är i själva verket ett utmärkt sätt att fira den här finurliga figuren. Det är faktiskt mitt tips till dig: passa på och prata lite om Alfons Åberg med någon du känner. Jag lovar att du kommer att möta både leenden och intressanta synpunkter när du ställer frågan: ”Vad tänker du på när du hör namnet Alfons Åberg?”.

Att prata om barnlitteratur med ett barn är för övrigt en fin tjänst du kan göra en blivande läsare. Vi behöver vara många som bryr oss om barns läsutveckling. Att fråga ett barn vad hen tänker om en särskild bok eller karaktär ska vara lika självklart som att fråga hur det gick på träningen eller vad det får vara på smörgåsen. Så haka på, och fira Alfons genom att prata med någon om Alfons eller om barnlitteratur i allmänhet!

Mitt andra tips till dig som vill fira Alfons Åbergs 50-årsjubileum: Fokusera lite extra på barnens sida av verkligheten i år. Ge dig in i diskussioner om hur småbarnspedagogiken ska se ut i framtiden. Prata om barnens vardag och personalens. Lyssna. Vi behöver alla lösningar, de enkla och de udda, för att bygga en riktigt bra vardag för alla barn. Visst vore det fint att fira barnbokshjälten Alfons Åberg genom att låta år 2022 bli året då barnen står i centrum?

För att låna Gunilla Bergströms perspektiv på barn och barndom en gång till: ”Går det? Jodå. Det går. Vi ska bara träna mer på den sidan av verkligheten. ”

Sydkustens ordkonstskola firar Alfons Åberg genom att i samarbete med nätverket Svenska nu skapa pedagogiska material och verkstäder.

Hanna Lundström
Ordkonstlärare, planerare
+358 (0)45 103 9984
hanna.lundstrom(at)sydkusten.fi

Hanna Lundström