Ina Ylitervo, lärare inom småbarnspedagogik sitter i en gul stol.

Ina Ylitervo, småbarnspedagog:

25.03.2022 kl. 09:30
“Jag vill att samhället ska veta vilket viktigt jobb vi gör”.

Ina Ylitervo är lärare inom småbarnspedagogik och utbildad socionom. En bred utbildning ger också en bra grund att stå på. Bakom yrkesvalet finns en stark glöd som motiverar henne framåt.

– Att jobba som lärare inom småbarnspedagogik kräver definitivt ett stort intresse, ett engagemang och en passion. Om jag skulle beskriva en riktigt bra pedagog så skulle det tangera sensitivitet, kunskap och intresse. Det gör också att jag tänker på att jag aldrig riktigt är färdig, därför fortsätter jag bygga på med utbildning och kunskap. Det gäller att försöka hålla sig engagerad och lyhörd.

Ylitervo vet att hennes bransch nu som då syns i negativa rubriker. Främst i form av brist på arbetskraft men också i lönefrågor och andra villkor inom branschen.

– Ja, media är ofta mest intresserad av det negativa. I alla yrken hittas något negativt och det finns inget yrke som är perfekt! Och jag skulle hävda att man väljer småbarnspedagogik som bransch för att det finns ett starkt engagemang och intresse bakom. I vår bransch har man möjlighet att få ett jobb omgående och utvecklas vidare inom yrket, berättar Ylitervo.

– Här är det också av betydelse hur samhället uppfattar det vi pedagoger gör i vårt jobb. Ett daghem är inte en “Bamse-klubb” där barnen finns i väntan på att föräldrar gjort sitt jobb. Här jobbar vi tydligt med styrdokument och vi jobbar enligt lag. Vi lär ut färdigheter och stödjer barnen i att vara individer och också fungera i grupp. Det stödet ska de få från oss.

Ylitervo lyfter barnens, kollegornas och teamets betydelse när det kommer till egen motivation och trivsel.

– Det finns alltid de dagar som inte blir som man tänkt och planerat, men varje dag lär jag mig något nytt.

– Den mysiga känslan med att det är någon frågar efter mig “Var är Ina? När kommer Ina?”, gör att man känner att man lyckats med relationen till barnen. Hur man än svänger på det så blir jag alltid glad när jag kommer till jobbet.


Mera information om projektet och om kampanjen Ditt barn. Mitt jobb. Vår framtid. ger också:

Emilia Christiansen
Projektkoordinator
emilia.christiansen(at)sydkusten.fi
+358 45 358 0464