Pruttar, muffins, julstress och sorg

07.11.2019 kl. 07:28
Mångsidiga teman i nya diktbilderböcker.

Årets nya diktbilderböcker ligger samlade på mitt bord nu när planeringen för vårsäsongens Rimjam är i gång. Bokskörden bjuder på flera intressanta teman att skapa lekfulla diktstunder kring. Kroppens funktioner, stress och brådska eller en rytmisk stadspromenad – bara att börja bläddra och inspireras!

Den svenska bilderboksskaparen Lena Sjöberg har skrivit och illustrerat ”Min syster är ett spöke och andra dikter” (Rabén & Sjögren 2019). Sjöbergs senaste diktböcker har haft naturen som tema men den här gången tar hon tag i saker som pågår mellan människor och inom fyra väggar. Dikter och bilder målar en stämning av sorg och saknad, utanförskap och oro, men här finns också trygga platser såsom farmors utdragssoffa där man kan somna skönt eller på sjön i en gungande båt.

Folk. Främlingar och vänner – nån du kanske känner” (Natur& Kultur 2019) är systrarna Emma och Lisen Adbåges andra gemensamma diktbilderbok. Boken är tematiskt besläktad med Lena Sjöbergs men varvar allvar med en mera komisk och anarkistisk stil både i bilder och språk. De korta dikterna om kattvideor på telefonen, om julstress och tidspress riktar en känga åt vår tids konsumtionshysteri. En uppfriskande och bok att öppna såhär inför årets största shoppinghögtid!

JULSTRESS
Hugga gran
in till stan
dan före dan före dopparedan
fixa, pynta, kort om tid
skynda njut av julefrid

(Emma & Lisen Adbåge)

Hanna Lundströms tredje diktbok ”Rassel prassel strössel – poesi om stunder i staden” (Schildts & Söderströms 2019) med milda illustrationer av Maija Hurme rör sig bland kullerstenar och caféer. Det är ett stort hopp från systrarna Adbåges konsumtionskritik till den här mysiga stadspromenaden med kanelbullar, muffins och kakaovärme. Rassel prassel är mindre punk och mera jazz med sina melodiska dikter som förvandlar stadens ljud och oljud till rytmer och poesi.

Bland de finlandssvenska författarna tindrar Annika Sandelin som den klaraste stjärnan på poesihimlen kompad av Hanna Lundström. Annika Sandelins och illustratören Karoliina Pertamos tredje gemensamma diktbilderbok ”Om jag fötts till groda” (Förlaget M 2019) handlar om stora och små drömmar. Visste du att elefanter, myggor och grodor har drömmar precis liksom hockeyspelare och statsministrar? En bok som ger anledning att filosofera om önskningar och om allt det vi kan glädjas åt i väntan på att drömmen kanske slår in. Annika Sandelin kan konsten att göra fritt flygande rim och tankesprång.

Så har vi kommit till ”Fisens liv” (Schildts & Söderströms 2019) där Malin Klingenberg sprakar fram som en komet ur diktuniversum. Illustrationerna av Sanna Mander kompar humorn och klurigheten i verserna om pruttar som pyser ut i olika sammanhang. Situationskomik och språkfyndighet i ett och samma paket är en rolig överraskning för läsare i alla åldrar och en välkommen fläkt i den finlandssvenska bokutgivningen.


Maja Ottelin
planerare & lärare på Sydkustens ordkonstskola
045-894 4089
maja.ottelin(at)sydkusten.fi