Bild av boken En bro av poesi

En bro av poesi – ett språklyft för barn och vuxna

25.10.2022 kl. 12:48
Under de närmaste veckorna kommer massvis av sexåringar i Finland att få möjligheten att bli poesiläsare. Det är fråga om boken En bro av poesi, en antologi som Svenska Akademien tagit initiativ till och som Svenska folkskolans vänner nu ger som gåva åt förskolebarn i svenskspråkiga förskolor i Finland.

En bro av poesi innehåller både nya dikter och äldre dikter. Till alla dikter finns bilder, skapade till just denna bok, av svenska samtida illustratörer. Varje dikt är dessutom försedd med frågor som en vuxen läsare kan ta upp med barnet för att skapa diskussion och öppna upp diktens värld för den lilla läsaren.

Vad kan då den lilla läsaren ta med sig från mötet med En bro av poesi? Åtminstone en insikt om vad poesi kan vara: rim, rytm, en lek med ord, och så mycket mer. En diktbok passar särskilt bra i en sexårings händer, för att vara förskolebarn innebär att man har nära både till leken och språkandet. Poesi och lek liknar dessutom varandra på många sätt. För det första bygger både lek och poesi på associationer och dialog. För det andra finns det inget som är rätt eller fel i leken eller poesin, för i båda två får man tänka precis som man vill.

Mötet med poesi kan också vara ett stort stöd för barnets eget språkande. Mycket av det språk som vi använder till vardags handlar om rutiner som upprepas: stövlar vi ska ta på oss, bussar vi ska hinna till, spaghetti som ska kokas.

Det är lätt hänt att också språket börjar kretsa kring samma svärm av ord gång på gång. Ett sådant lyft det kan vara, både för barn och vuxna, att slå upp En bro av poesi och hamna i en annan värld och ett annat språk!

Här finns det darrande stjärnor, träd som går omkring i regnet, lyckokatter och lögner som stiger upp mot himlen som röda ballonger. Det finns nätter som sjunger, klingar, svävar. Det finns stjärnebroar och en verklighet där alla regnbågens färger dansar innanför ögonlocken. Vardagsspråket behövs för att bära vår vardag, men alldeles säkert behöver vi också en bro av poesi som påminner oss om allt vad språk kan innebära.

Är du nyfiken på hur du kan arbeta med poesi i en barngrupp? Anmäl gärna dig till någon av våra digitala fortbildningar. Anmälning hittar du här:

 

Hanna Lundström

Ordkonstlärare, planerare

Hanna Lundström