Tove Hagström och Paola Fraboni på scenen

Ordens estrad – en poesikväll i midvintertid

02.02.2023 kl. 15:29
Blanda poesi, poesiglada personer i olika åldrar, en stämningsfull inramning samt snitsiga cocktailmunsbitar och resultatet blir en kväll att minnas!

Omkring 50 personer fick uppleva detta på Kåren i Åbo fredagen den 27.1.2023 då Åbo stads kulturenhet, Sydkustens ordkonstskola, Åbolands litteraturförening, Bokens hus, DUV Västra Åboland och Ämnesföreningen Prosa arrangerade ordens estrad – en poesikväll i midvintertid.

I salen var belysningen dämpad och varm, och enligt beprövat koncept från senast hade vi byggt upp en liten poesiscen framför den av festsalens väggar som helt och hållet täcks av en fascinerande väggmålning med illustrationer över gångna tiders studentliv. På poesiscenen fanns trasmattor och lockande bokhögar, en fåtölj och några gröna växter. I salen stod stolar i bågformade rader, och små bord med rosor och levande ljus på, stod utplacerade här och där bland stolarna. Den som klev in i festsalen kände genast: här finns det utrymme för poesi, här kan orden lyfta och det finns både höjd, bredd och trygghet.

Vi körde i gång och sveptes med i ett flöde av prinsessklänningar, tankar om julen, utmaningar med att skriva dikt som rimmar, sommar, vinter, minnen från en barndom för ganska länge sedan, dataspel och olika slags överraskningar. Tankar, frågor, känslor, livets obändighet kläddes i ord som modigt och starkt strömmade ut till en publik som verkligen ville lyssna. En publik som hejade och applåderade. Den ena efter den andra steg fram för att ge en inblick i hur världen ser ut ur just deras synvinkel. Starkt!

De yngsta som klev upp på poesiscenen var 11 år och den äldsta var 60 år äldre. Ingen stod ensam på scenen, utan poeterna gick fram gruppvis, baserat på en gemensam tematisk röd tråd. För den som hade lite svårt att klättra upp på scenen fanns en stadig hand att stöda sig på, och den som ville kunde sitta bekvämt i fåtöljen på scenen och läsa sin dikt. Som hemma i ett vardagsrum.

Ivern att läsa upp egenhändigt skriven poesi var så stor att det schemalagda programmet med omkring 20 uppträdanden, fick avslutas med en stund av öppen mick då ytterligare några dikter fick röst i vinterkvällen.

För den som missade detta härligt inspirerande evenemang finns det hopp. Om detta var de flesta nämligen överens – det här är ett evenemang som det är värt att ordna igen!

På bilden Tove Hagström och Paola Fraboni från Sydkustens landskapsförbund/Sydkustens ordkonstskola
Tove Hagström