Några minuter av skratt och glädje

14.02.2023 kl. 18:17
Röster hördes redan från första våningen. Det var söndag eftermiddag och när klockan närmade sig 14 hade stadshuset i Pargas fyllts.

Organisatörerna fick plocka fram flera stolar för att alla skulle få en sittplats. Över 120 personer hade samlats för att fira Runebergsdagen. Konferencieren och föreningsmedlem Tove Hagström öppnade det tvåspråkiga evenemanget och efter några tal fick publiken höra några tonsatta dikter. Sedan var det barnens uppträdanden som gällde. Tre elever från Koivuhankoulu läste sina dikter på finska.

Sydkustens ordkonstskolas elever klev därefter upp på scenen. De stod alla fem bredvid varandra och tillsammans bidrog de med några minuter av skratt och glädje. De imponerade åskådarna med sitt kunnande och bredden på undervisningen. Eric Kraufvelin fungerade som konferencier och introducerade ordkonstverksamheten. Edward av Heurlin läste upp en gruppdikt inspirerad av Elsa Beskows verk. Sedan var det Hedwig Gräsbäcks tur att uppträda med en egen version av Edith Södergrans dikt Stjärnan. Aaron Imran läste en höstdikt med onomatopoetiska ord inspirerad av Diktonius och Hellsings dikter. Uppträdanden avslutades av Elin Wiklén som berättade om sin magiska maskin inspirerad av H.G. Wells verk, hon hade skapat en teleporteringsmaskin som möjligen också kunde användas av publiken i fall de ville resa i tiden och träffa Runeberg. De duktiga eleverna fick en stor applåd och gick hem med ett hjärta fullt av stolthet och av alla de fina ord de fick av publiken.

För en lärare är det en underbar känsla att se sina elever skina!

Paola Fraboni
Ordkonstlärare vid Sydkustens ordkonstskola
paola.fraboni ( at ) sydkusten.fi

Ordkonstskolan har tillsammans med föreningen Pro Runeberg och Koivuhaan koulu ordnat en poesistig genom Pargas centrum. Vid fem olika stationer kan man ta del av olika dikter och tankar som föds under ordkonstlektionerna. Mera info om Runebergsstigen hittar du här

Paola Fraboni