Levande historia i skärgårdsmuseer

Under projektet Levande historia i skärgårdsmuseer har tio filmer gjorts till de åboländska museerna. Från och med sommaren 2017 har varje museum en egen film som åskådliggör historia, kulturarv och livsstil i skärgården.

Museerna i Åbolands skärgård har alla sina egna specialområden. Filmerna tar fasta på något som är specifikt för vart och ett av museerna och ämnena är valda i nära samarbete med museipersonalen. Filmerna är 5-8 minuter och är gjorda i dokumentär stil med inslag av iscensatta händelser. Lokala aktörer, hebygdsaktiva och amatörskådespelare har deltagit vid filminspelningarna. Besök museerna för att se t.ex. hur man gjorde remmare eller brände kalk förr.

Se trailern här.

Filmerna kan ses här.

Här finns museerna:

 


Pargas hembygdsmuseum

Sjöfartshuset i Nagu

Houtskärs skärgårdsmuseum

Sagalunds museum i Kimito

Pargas industrimuseum

Korpo hembygdsmuseum

Stenhuset, Utö hembygdsmuseum

Dalsbruks bruksmuseum

Björkboda låsmuseum

Jungfrusunds museum, Högsåra


 

 

Fördjupande material med längre intervjuer finns att tillgå för t.ex. lärare, guider och äldreomsorgen. Ta kontakt med Sydkustens landskapsförbund för mera information.

Filmerna är gjorda på svenska med finsk och engelsk textning.

 

Projektet finansierades via programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020. 50% av finansieringen har beviljats av Leader-gruppen I samma båt - samassa veneessä och projektet förverkligas inom området för Egentliga Finlands ELY-central.

Övriga finansiärer är Svenska Kulturfonden, föreningen Hedvigs minne, föreningen Konstsamfundet och Pargas Lokal-TV r.f.