Storytelling i novembermörkret

21.11.2019 kl. 08:50
Tillsammans med Åbo berättarcafé bjöd Sydkusten på berättelser, smakbitar och konstlotteri på berättarfestivalen Seaside Stories Festival i Hangö senaste veckoslut.

I stadshusets foajé hade vi på fredag kväll byggt upp en installation, som även varit modell för konstverket ”Modernt stilleben med fiskmotiv” skapat av Veronika Ringbom.

Installationen:


Och Veronika Ringboms tolkning:

 

Berättarstunden bjöd på en sillsallad av berättelser och ramsor från Tvåflodslandet till strömmingsmarknaden, från fiskare i Skottland till rika mamma i Nagu, om havsdjur och sjöjungfrur, om livet under och på ytan, om kärlek och avund, om liv och död. Texterna var skrivna av bland andra H.C. Andersen, Duncan Williamson och Lennart Hellsing och de återberättades av Malena Torvalds, Airi Forssell, Mariella Lindén, Lena Långbacka och Veronika Ringbom.

Vi bjöd också på smakbitar från skärgården med skärgårdslimpa, kallrökt strömming, rönnbärskapris med mera. Som avslutning på berättarstunden utlottades Veronika Ringboms konstverk. Intäkterna från lotteriet gick till att stöda grundandet av föreningen Åbo berättarcafé rf.

Konceptet med berättelser kring ett ätbart stilleben testades första gången i Åbo under VårKultur 2019. Då ordnades evenemanget Bord duka dig – berättelser kring matens märkvärdiga väsen, på Åbo svenska teater. Studerande från ämnet konstvetenskap vid Åbo Akademi hade dukat upp ett stilleben utgående från konstverket Stilleben med hummer, från 1643, målat av Jan Davidzoon de Heem.

Folksagor, folkhumor, folkdiktning, myter och personliga minnesbilder varvades med smakbitar från det uppdukade stillebenet. Publiken fick även tillgång till färger och papper för att kunna göra sin egen variant av konstverket.

Här nedan tre varianter av konstverket.


Jan Davidzoonde Heem, 1643


Fanny Lundsten och Michelle Engman, ÅA 2019


Birgitta Granvik, 2019


Att kombinera berättelser med konst- och smakupplevelser har varit inspirerande och det blir med största sannolikhet en fortsättning i en eller annan form.

Att ordna en berättarfestival som lyser upp novembermörkret är också en god idé. Jag hoppas att Seaside stories får en fortsätttning så att många fler får möjligheter att uppleva det muntliga berättandets kraft och möjligheter.

 

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

 

Åbo berättarcafé har verkat i fem år och håller månatliga träffar med gemensamt berättande och associerande kring olika teman. Hösten 2019 har föreningen registrerat sig som förening.

Sydkustens landskapsförbund jobbar kontinuerligt med ordkonst och språkstimulerande projekt samt med att på olika sätt stöda muntligt berättande.

Seaside Stories Festival är en mångkulturell berättarfestival som nu ordnades för tredje gången. De två tidigare gångerna har festivalen ordnats i Kristinestad. Ett 50-tal berättare, poeter, skådespelare, författare, dansare och musiker från fem kontinenter bjöd på program för alla åldrar. Huvudarrangörer för festivalen var ALBA SuomiFinland (föreningen för läkande berättande) och Hangö stads kulturväsende.