Bin och kakor på vårutfärd

23.05.2019 kl. 08:56
Det åboländska kultursamarbetet VårKultur avslutades med en utfärd till Kimitoön, en bra avrundning på samarbetet kring kultursmaker.

Planeringen inför VårKultur 2019 startade hösten 2018 med ett seminarium på Westers i Kimito. Nu är cirkeln sluten.

Årets VårKultur "Kultursmaker - Kulttuurimakupoloja" bjöd på ett digert program under några aprilveckor, ordnat av ett 50-tal deltagande arrangörer. Mat var ett tacksamt tema som hade inspirerat till ett verkligt fint smörgåsbord av olika kultursmaker, enligt en del nästan för mycket av det goda. Det kändes bra att kunna knyta ihop påsen och tillsammans med några av arrangörerna fundera på vad som gick bra och vad som kunnat göras bättre. Vi ville också med utfärden tacka alla som varit med och förverkligat samarbetet.


Solveig Friberg vid växthuset, som hon själv byggt, i Rosendalen.

Vårutfärden, som ordnades i samarbete med projekt KulTa, fokuserade också på mat-temat. Vi började med att besöka Rosendalen, Solveig Fribergs härliga och färgsprakande trädgård. Solveig jobbade tidigare som kultursekreterare i Kimitoöns kommun, så hon har varit med och förverkligat VårKultur ett flertal gånger. Det var ett kärt återseende och roligt att träffa henne i sin nya roll. Efter pensioneringen har hon nämligen helhjärtat kunnat satsa på biodling och på sin trädgård.


Bina behövs och är snälla.

Efter besöket fortsatte vi färden till Sagalund, där Li Näse och Fredrika Henriksson berättade om museets matrelaterade projekt. Bland annat har man byggt upp miljöer, där barn får ”leka med mat” och volontärer har hjälpt till med att tillverka till exempel fiskar av trä och rågbröd av "kovalevy".


I Sagalund kan man leka med mat.

Under VårKultur firades också att Sagalundgården, som tidigare inrymt husmodersskola, i år fyller 70 år. I Sagalund berättade också Marina Saanila om Sydkustens projekt Skärgårdshistoria med många sinnen. Inom projektet har man satsat en hel del på matrelaterade teman och vi hann också titta på en film som producerats och som visar hur man tillverkade memma förr i tiden.

Vi åt lunch på café Adele – ett smultronställe inne i Sagalundgården. Därefter åkte vi vidare till Villa Lande, där vi träffade Riitta Wuorio-Bäck på Cake my way. Hon vann tävlingen Hela Finland bakar 2019 och vi hade glädjen att få smaka på hennes kakor och höra henne berätta sig och om tävlingen.


Härliga kakor på Cake My Way.

På hemvägen hann vi ännu besöka både Närboden i Kimito och Peuravaaran Puutarha i Sagu.


Margot Wikström från KulTa-projektet var en av arrangörerna, här vid Närboden i Kimito.

Det var tyvärr inte så många som hade möjlighet att komma med på utfärden och uppleva våren bland blommor, bin och kakor. Men vi som var med hade en verkligt intressant och innehållsrik dag där vi dessutom hann prata mycket om årets VårKultur och börja fundera på nästa år, då temat är hantverk.


Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi