Nya vyer trots undantagstillstånd

16.04.2020 kl. 08:20
När jag började min praktik inom projektet VårKultur såg verkligheten annorlunda ut.

Jag såg otroligt mycket fram emot den mängd av program som skulle gå av stapeln och var imponerad och inspirerad av det mångsidiga utbudet.

Som vi vet blev ändå ganska lite som tänkt just den här våren. VårKultur fick förverkligas genom alternativa former precis som så mycket annat, men jag har trots det haft en både givande och lärorik praktikperiod som jag nu, då den lider mot sitt slut, är väldigt glad över.

Jag är ursprungligen från Östra Nyland och har flyttat till Åbo för studierna. Vad som finns utanför Åbo stads gränser har ganska långt förblivit okänt, då så mycket varit centrerat kring akademikvarteren och studievärlden. Därför är jag tacksam över att jag, tack vare praktiken, hann se flera nya sidor av landskapet även utanför Åbo centrums gränser. Även efter att undantagstillståndet hann träda i kraft före själva evenemanget skulle gå av stapeln har jag genom möten, hantverkarpresentationer och samarbetspartner fått ta del av den lokala kulturen på flera håll i Åboland.

Det är ett skrap på ytan men ändå – den här tiden har definitivt öppnat upp och fördjupat min personliga relation till det landskap som tidigare varit ganska främmande.

 

Amanda Grönroos
Praktikant på Sydkusten inom Vårkultur
Studerande i kulturlanalys vid Åbo Akademi
amandamarina.com

Amanda Grönroos