Ljus i mörkret

21.11.2018 kl. 14:43
Under en dryg vecka lyste projektet Lux Archipelago upp det snölösa novembermörkret i Pargas.

Det var nu andra året i rad som Lux Archipelago arrangerades och företag, föreningar, organisationer och privatpersoner ställde upp med olika sorters installationer, konstverk och evenemang för att göra skärgården ljusare.

Sydkusten i Pargas deltog även detta år. Ordkonstskolan deltog i Kulturskolornas gemensamma utställning ”R.I.P. sugrör”, ett farväl till plastsugrören och samtidigt en påminnelse om problemen med plastavfall. Fantasifulla ljuskonstverk ställdes ut i en tom affärslägenhet nedanför Sydkustens Pargaskontor. Ordkonstskolans elever gjorde en ljusinstallation utgående från temat ”hemligheternas portal”. Resultatet blev en stor nyckel som kan öppna olika dörrar och lådor och kistor. Nyckeln gjordes i sugrör och belystes av färggranna lampor.

Under ljusfestivalen hölls dessutom en av ordkonstskolans grupper sin verkstad i utställningsutrymmet och blev på det sättet en levande del av utställningen.

Även övre våningens kontorspersonal deltog i Lux Archipelago med en ljusinstallation. Fönstrena täcktes in med tunna papperslakan, dekorerades med pepparkakor och snöstjärnor och belystes i olika färger. Ett trevligt inslag i gatubilden, men att få ta ner lakanen och se ut igen var mycket befriande för alla som deltagit.

Lux Archipelago koordinerades av Åbolands hantverk.