Läsutmaning 2020

09.01.2020 kl. 07:33
När min sjuåring fick sitt första jullov i skolan fick han också med sig en läsutmaning hem.

Utmaningen gick ut på att vid nio olika tillfällen under lovet läsa minst tio minuter, dessutom på olika sätt. Den som efter avslutat jullov hade klarat av utmaningen skulle få ett diplom. 

Så nu har han läst. Han har bland annat läst under bordet, med en mössa på huvudet, för ett gosedjur och i julbelysningens sken. Min sjuåring är en ganska bra läsare, men också en ganska lat läsare. Jag är helt säker på att utmaningen fick honom att läsa mer det här jullovet än han annars hade gjort och en sådan utmaning kan jag inte annat än applådera. 

Det är ju tyvärr ganska sällan vi vuxna får en läsutmaning, kanske för sällan. Men så här några dagar in på ett nytt år pratar vi mycket om målsättningar, så jag passar på att fråga: vilka mål har du för din läsning under det år som kommer? Hur många böcker vill du läsa? Vilka slags böcker vill du läsa? 

För den som vill ha en konkret läsutmaning är Helmets läsutmaning 2020 ett hett tips. Den som inte vill ta sig an den stora kan börja med den lilla. Också Selma Stories har en läsutmaning för 2020 och bloggarna bakom Kulturnästet har sin variant. Det är bara att hoppa på! 

Visst kan du ge nyårslöften som handlar om antal timmar du ska vara på gymmet eller antal kilogram chokladkonfekt du ska bli av med, men jag tror bestämt att ett nyårslöfte om din läsning berikar ditt liv betydligt mer. Lycka till och gott nytt läs-år!

 

Amanda Audas-Kass
Läsambassadör
amanda.audas-kass(at)sydkusten.fi
+358 (0)50 309 9782