Textförfattaren Mikael Gros sitter vid ett bord och intervjuar ishockeyspelaren Erik Riska. I förgrunden ser man huvuden av publiken, elever i åk 5. I bakgrunden ses en julgran.

Att träffa en idrottare

16.12.2021 kl. 08:58
Det är något speciellt med att få träffa en riktig elitidrottare. Det känns i rummet när femmorna från Vasa övningsskola kommer in i salen och bänkar sig framför mig och hockeyspelaren Erik Riska. Det ligger en förväntan och en iver i luften.

På slutrakan i projektet Läsning i Laget hade jag möjligheten att ordna en tillställning där femmor i övningsskolan i Vasa fick träffa ishockeyspelaren Erik Riska på Vasa stadsbibliotek. Målet var att låta skolelever möta en idrottare i en läsande miljö och höra dem prata om idrottande, läsning och livet.

Idén var att elever som kanske inte var så intresserade av läsning, men nog av idrott skulle känna att ett evenemang på biblioteket var riktat till dem, de som i stället var mindre intresserade av idrott, men nog av läsning kunde känna sig hemma på biblioteket och samtidigt få insikter om idrottandet.

Träffen började med ett samtal mellan mig och Erik där vi pratade om allt från hur det var att gå på femman till hur man förbereder sig för ett liv efter en hockeykarriär. Många ämnen rörde mer än bara idrotten eller läsningen och blev allmänna diskussioner om till exempel hur många saker som är svåra i början, att ett ärligt försök ofta leder en rätt eller om hur man, för att kunna göra något riktigt bra, också måste ha resten av sitt liv i balans.

Det märktes att många ämnen berörde och att det var värdefullt för eleverna att höra dessa saker från en idrottare. När det blev fritt fram i slutet av diskussionen haglade frågorna tätt över Erik som metodiskt svarade på allt från favoritböcker till hur man hanterar gräl inom laget.

Gruppbild, där eleverna ställt upp sig som ett idrottslag med Erik Riska i mitten.
Eleverna tillsammans med ishockeyspelaren Erik Riska.

Efter diskussionen bjöd vi alla i de deltagande klasserna på ett eget exemplar av Eva Frantz bok Nattens Drottning, pepparkakor och saft medan Erik fick ställa upp på otaliga gruppbilder och signera autografer resten av lektionen.

Det var ett fint sista evenemang för projektet och ett lyckat samarbete med Vasa Stadsbibliotek och Vasa Övningsskola.


Mikael Gros
Läsning i Laget och Ebbanchatten
+358 (0)50 377 9664
mikael.gros(at)sydkusten.fi

Mikael Gros