Taideopetuspäivät

Taideopetuspäivät Pietarsaaressa 19.–20.9.2024

07.05.2024 kl. 08:30
Taideopetuspäivät on kohtaamispaikka, konferenssi ja juhla taidekasvatuksen alalle. Taideopetuspäivien ohjelmassa on luvassa luentoja, työpajoja, taide- ja musiikkiesityksiä, lavakeskusteluita ja yhdessäoloa.

Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille. Taiteeseen ja kulttuuriin osallistuminen on perusoikeus. Vuoden 2024 Taideopetuspäivillä nostamme esiin lasten ja nuorten oikeuden luoda ja kokea taidetta ja kulttuuria sekä osallistua niihin.

Taideopetuspäivillä saamme kuulla ShareMusic & Performing Artsin toiminnanjohtajan Sophia Alexanderssonin luennon luovan yhteistyön merkityksestä saavutettavuuden edistämiseksi oppimisympäristöissä. Yliopistotutkija Tuulikki Laesin luennolla perehdymme kestävän musiikki- ja taidekasvatuksen näkökulmiin. Emeritusprofessori Gunnar Bjursellin luennolla syvennymme taiteen ja kulttuurin merkityksistä aivoihin, terveyteen ja hyvinvointiin. Tämän lisäksi ohjelmassa on luvassa luovia työpajoja, taide- ja musiikkiesityksiä, lavakeskusteluita ja yhdessäoloa.

Taideopetuspäivien tavoitteena on kannustaa yhteistyöhön, avata uusia näkökulmia sekä mahdollistaa vertaistukea ja verkostojen rakentumista taidekasvatuksen alalla. Päivät on suunnattu kaikille lasten ja nuorten taidekasvatuksesta kiinnostuneille ja taidekasvatuksen parissa työskenteleville: taidekasvattajille, aineenopettajille, varhaiskasvattajille, luokanopettajille, rehtoreille, kulttuurityöntekijöille, taiteilijoille, projektityöntekijöille, opiskelijoille ja tutkijoille. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan.


Taideopetuspäivien ohjelma on pääosin ruotsiksi. Osa ohjelmasta on suomeksi ja englanniksi. Ohjelma täydentyy ja muutokset ohjelmasisältöön ovat mahdollisia.

KÄYTÄNNÖN TIETOA JA ILMOITTAUTUMINEN


Aika: 19.–20.9.2024

Sijainti: Campus Allegro ja lähialue, Pietarsaari

Hotelli ja majoitus: Osallistujat vastaavat omasta majoituksestaan. Osallistujille on varattu rajoitettu määrä huoneita tarjoushintaan Stadshotellet hotellista 19.–20.9.2024. Lisätietoa tarjouksesta alla.

Osallistumismaksu: 45 euroa yhdeltä päivältä. 80 euroa kahdelta päivältä.*

Osallistumismaksu sisältää koko päivän ohjelman lisäksi lounaan ja iltapäiväkahvin.

Osallistumismaksun maksaa oppilaitos, yritys tai organisaatio, jossa työskentelet. Täytä ilmoittautumislomakkeeseen oppilaitoksesi, organisaatiosi tai yrityksesi yhteystiedot. Laskutus tapahtuu kuukauden sisällä Taideopetuspäivien ajankohdasta. Tarjoamme alennettuja maksa mitä voit -lippuja. Lisätietoja alennetuista lipuista löydät alta.

* Taideopetuspäivien osallistumismaksu on noussut 5 euroa per päivä lisääntyneiden kustannusten johdosta.

Ilmoittaudu Taideopetuspäiville 2024 ilmoittautumislomakkeen kautta viimeistään 9 syyskuuta 2024. Ilmoittautuminen Taideopetuspäiville on sitova ja paikkoja on rajoitetusti. Peruutuksissa pyydämme olemaan meihin suoraan yhteydessä sähköpostitse vippe.leminen@sydkusten.fi.

 

OHJELMA

TORSTAI 19 SYYSKUUTA


klo. 10–12.30 Opintovierailu ja verkostotapaaminen etsivästä nuorisotyöstä
Paikka: After Eight musiikkikahvila, Isokatu 6, Pietarsaari

Tutustumme After Eight musiikkikahvilan etsivään nuorisotyöhön, jonka tavoitteena on antaa toivoa tulevaisuudesta jokaiselle nuorelle. Opintovierailu on tarkoitettu SKAPA-rahoitetuille projekteille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lasten ja nuorten taidekasvatuksen rakennemuutostyöstä. Rajoitettu määrä osallistujia. Opintovierailu ja verkostotapaaminen järjestetään tarvittaessa kaksikielisesti.

klo. 10–12 Den kulturella hjärnan (luento striimataan ainoastaan)

Gunnar Bjursell, emeritusprofessori Karolinska institutenilla Ruotsissa. Luento on ruotsiksi ja striimataan ainoastaan. Luento järjestetään yhteistyössä Ålands musikinstitutenin kanssa.

klo. 12.30 – 13.45 Lounas lounasravintolassa Alerte Campus Allegrossa
Osoite: Runeberginkatu 8, Campus Allegro, kerros 1

klo. 14.00 – 14.20 Taideopetuspäivien 2024 avajaistilaisuus
Paikka: Auditoriet Rotunda, Campus Allegro, kerros 1

Avajaispuhe Kulturumilta. Tervetuliaispuhe Pietarsaaren kaupungilta ja Sören Lillkungilta, Svenska Kulturfondenin toimitusjohtaja.

klo. 14.20 – 15.20 Kohti kestävää musiikki- ja taidekasvatusta: Toimijuus, elämänkulku ja maailmakeskeisyys / Mot en hållbar musik- och konstundervisning: aktörskap, livslopp och en världscentrerad undervisning

Tuulikki Laes, yliopistotutkija Taideyliopistolla. Luento on suomeksi ruotsinkielisellä esityksellä. Luennon jälkeen on kaksikielinen kyselytuokio.

klo. 15.20 – 15.30 Esitys Shooting Stars-teatteriryhmältä teatteriopettaja Julia Hellénin johdolla

klo. 15.30 – 16.00 Iltapäiväkahvit Campus Allegron aulassa

RINNAKKAISOHJELMA: TAIDEKASVATUSTA KAIKILLE MUTTA MITEN?

Paikka: Auditoriet Rotunda, Campus Allegro, kerros 1

klo. 16.00 – 16.15 Pietarsaaren uuden instituutin esittely
Bo-Anders Sandström, rehtori Wava-instituutilla, Jakobstad Arbiksella ja Pietarsaaren suomenkielisellä työväenopistolla.

klo. 16.15 – 16.35 Österbottens barnkulturnätverk Bark – 15 år i 15 kommuner
Victoria Nylund, kulttuurisuunnittelija, Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK. Esitys on ruotsiksi.

klo. 16.35 – 17.10 Scensamtal: SKAPA, kommunen och konstundervisning – Var är vi nu och vart är vi på väg? ModeraattoriMalin Eriksson, Aluehallintovirasto. OsallistujatJonas Kuhlberg (SKAPA Pietarsaarenseutu), Sonja Backlund (Att Växa och Vara i Konsten i Korsholm och Vörå), Susanna Louneva (SKAPA Position Raaseporissa ja Hankoossa), Nina Dahl-Tallgren (SMIL – Scenkonst med i lärandet, Taideyliopisto). Keskustelu on ruotsiksi.

klo. 17.10 – 17.45 Scensamtal: Konstundervisning för alla men hur? / Lavakeskustelu: Taidekasvatusta kaikille mutta miten? ModeraattoriBo-Anders Sandström. OsallistujatHenrika Nordin (Bildningsalliansen), Marina Lindholm (BRAVO!-nätverket), Viivi Seirala (Taiteen perusopetusliitto). Keskustelu on ruotsiksi ja suomeksi.

klo. 17.45 Yhteenveto koulutuspäivästä

RINNAKKAISOHJELMA: POIKITTAIN / POIKKITAITEELLISUUS

Paikka: Black box, Campus Allegro, kerros 1

klo. 16.00 – 16.15 Yrkesakademin – Musikvideor i tvärkonstnärligt samarbete. Esitys on ruotsiksi.

klo. 16.15 – 16.35 SKOFF -Bildkonstnären och eleven i en pedagogisk läroprocess – Ett konstfostrande projekt om offentlig konst i barns och ungas utbildningsmiljöer
Malin Simons, vastaava kuvataideopettaja Wava-instituutin Balatako kuvataidekoululla. Esitys on ruotsiksi.

klo. 16.35 – 17.05 Scensamtal: Kollegialt stöd för en hållbar arbetsbild
ModeraattoriAzra Arnautovic, musiikkikasvattaja ja toimittaja Idébankenilla. OsallistujatLotta Sanhaie (sanataideopettaja Sydkustens ordkonstskolanilla), Markus Vestersund (muusikko, musiikkikasvatusopiskelija ja puheenjohtaja Skruvster opiskelijayhdistyksessä Yrkeshögskolan Novialla), Tove Salovaara (toiminnanjohtaja Åbolands Ungdomsförbund). Keskustelu on ruotsiksi.

klo. 17.05 – 17.45 Samvirkan med Kulturkarnevalen

Kulturkarnevalen on ruotsinkielisille nuorille suunnattu taide-, musiikki- ja kulttuuritapahtuma, jota on järjestetty jo yli 20 vuotta. Kulturkarnevalen kutsuu osallistujia keskustelemaan, tutustumaan ja luomaan yhdessä taideteoksen taiteilija Sara Sundqvistin kanssa. Ohjelma on ruotsiksi.

klo. 17.45 Yhteenveto koulutuspäivästä

ILTAOHJELMA


klo. 17.45 – 18.45 Hotelliin sisäänkirjautuminen ja vapaa-aika

klo. 19 – 21.00 Illallinen ravintolassa Station 23
Osoite: Kristiinankatu 2, Pietarsaari

Kahden ruokalajin illallinen ja musiikkiesitys ravintolassa Station 23. Illallinen maksaa 46 euroa ja sisältää pääruoan, jälkiruoan ja kahvin tai teen. Katso alustava menu täältä (ruotsiksi). Illallisen aikana laulaja ja lauluntekijä Rebecka Sretenovicin esiintyy musiikkiesityksellä.

Illallinen on vapaaehtoinen ja omakustanteinen. Ilmoittaudu illalliselle ilmoittautumislomakkeen kautta. Lue lisää Station 23 ravintolasta ravintolan verkkosivuilta.

PERJANTAI 20 SYYSKUUTA

RINNAKKAISET TYÖPAJAKOKONAISUUDET

Perjantaina aamupäivällä järjestetään yhteensä kuusi työpajakokonaisuutta. Viisi työpajakokonaisuuksista esittelevät opetusmetodeja eri taideaineissa: musiikki ja laulu, sanataide ja tanssi, teatteri ja sosiaalinen sirkus sekä mediataide. Yhdessä työpajakokonaisuudessa esitellään käytännönläheisiä menetelmiä osallistavan ja saavutettavan taide- ja kulttuuritoiminnan edistämiseksi.

Työpajakokonaisuudet järjestetään eri kielillä. Ystävällisesti huomioi, että voit ilmoittautua vain yhteen työpajakokonaisuuteen.

TYÖPAJAKOKONAISUUS – MUSIIKKILEIKKI, LAULU JA KANSANMUSIIKKI

Inspirerande och hälsosam sångundervisning för barn och unga (gemensam)
Aika: klo. 08.45 – 10.00
TyöpajaohjaajaMia Makaroff, musiikkikasvattaja, säveltäjä ja kapellimestari
Kieli: ruotsi
Paikka: Auditoriet Rotunda, Campus Allegro, kerros 1

Työpaja järjestetään yhteistyössä DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland kanssa.

Musiklek med Klanglådan
Aika: klo. 10.15 – 11.15
TyöpajaohjaajatAmanda Henriksson ja Jenny Backman-Pråhl
Kieli: ruotsi
Paikka: Teoriahuone 3, Campus Allegro, Wava-instituutti

Työpaja järjestetään yhteistyössä DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland kanssa.

Näppäripedagogiikka
Aika: klo. 10.15 – 11.15
TyöpajaohjaajaAnni Järvelä, koulutussuunnittelija Kansanmusiikki-instituutilla
Kieli: ruotsi ja suomi
Paikka: Auditoriet Rotunda, Campus Allegro, kerros 1

Työpaja järjestetään yhteistyössä Pohjanmaan kansanmusiikkifoorumin kanssa.

TYÖPAJAKOKONAISUUS - MEDIATAIDE JA ELOKUVA

Tutustu mediataiteeseen!
Bekanta dig med mediekonst!
Discover media art!

Aika: klo. 08.45 – 11.15
TyöpajaohjaajaPia Murto, mediataideopettaja TaiKonilla ja toiminnanjohtaja Elokuvakeskus Botnialla
Kieli: suomi, englanti ja ruotsi
Paikka: Kuvataideluokka Balatako, Campus Allegro, kerros 1

TYÖPAJAKOKONAISUUS - ESITYSTAIDE JA SOSIAALINEN SIRKUS

ScenLab
Aika: klo. 08.15 – 09.30
TyöpajaohjaajaIda-Maria Rak, esitystaiteen lehtori Yrkeshögskolan Novialla ja tanssin- ja teatterin vastaava opettaja Wava-instituutilla
Kieli: ruotsi
Paikka: Black box, Campus Allegro, kerros 1

Sosiaalinen sirkus
Aika: klo. 09.45 – 11.15
TyöpajaohjaajaSara Airola, sirkusopettaja ja sirkuskoulu Kuun perustaja
Kieli: suomi
Paikka: Black box, Campus Allegro, kerros 1

TYÖPAJAKOKONAISUUS - TANSSI, RUNO JA SANATAIDE

Att dansa, läsa och skriva
Aika: klo. 08.45 – 11.15
TyöpajaohjaajaSofia Jusslin, dosentti, yliopistolehtori ja postdoc-tutkija Åbo Akademilla ja vieraileva tutkija Taideyliopiston Tutkimusinstituutilla
Kieli: ruotsi
Paikka: Kammarmusiksalen, Campus Allegro, Wava-instituutti

TYÖPAJAKOKONAISUUS - OSALLISTAVA JA SAAVUTETTAVA KULTTUURITOIMINTA

Organising inclusive arts and culture activities for children and young
Aika: klo. 08.45 – 10.00
TyöpajaohjaajaKateryna Harahulia, visuaalinen taiteilija Ad Astralla
Kieli: englanti
Paikka: Pitsitehdas, Campus Allegro, kerros 4

Hyvä saavutettavuus antaa mahdollisuuden osallistumiseen ja elämyksiin kaikille
Aika: klo. 10.30 – 11.15
TyöpajaohjaajaTetti Tuhkio, hankekoordinaattori Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolla
Kieli: suomi ja ruotsi
Paikka: Pitsitehdas, Campus Allegro, kerros 4

klo. 11.15 – 12.30 Lounas After Eight musiikkikahvilassa
Osoite: Isokatu 6, Pietarsaari

KATSE KOHTI MAHDOLLISUUKSIA

Paikka: Auditoriet Rotunda, Campus Allegro, kerros 1

klo. 12.30 – 13.30 Samskapande för en inkluderande lärmiljö
Sophia Alexandersson, ShareMusic & Performing Arts keskuksen toiminnanjohtaja ja taiteellinen johtaja. Luento on ruotsiksi.

klo. 13.30 – 13.45 Esitys nykysirkusesityksestä 48 tuhatta mahdollisuutta / 48 tusen möjligheter
Ida-Maria Rak, esitystaiteen lehtori Yrkeshögskolan Novialla ja tanssin- ja teatterin vastaava opettaja Wava-instituutilla

klo. 13.45 – 14.00 Kiitospuhe ja loppusanat

klo. 14 – 14.15 Taide- ja musiikkiesitys Yrkesakademilta

klo. 14.15 – 14.30 Vapaata oleskelua ja iltapäiväkahvit Campus Allegron aulassa

MAKSA MITÄ VOIT -LIPPU

Tarjoamme maksa mitä voit -lippuja henkilöille, jotka eivät työskentele oppilaitoksessa, yrityksissä tai organisaatiossa, kuten työttömille, eläkeläisille, freelancereille ja opiskelijoille. Tarjoamme myös maksa mitä voit -lippuja vähävaraisille.

Maksa mitä voit -lipuissa voit itse määrittää lippuhinnan sen perusteella, mitä voit maksaa. Maksa mitä voit -lippujen suositushinta on 25–30 euroa yhdeltä päivältä ja 40–50 euroa kahdelta päivältä. Lippuun kuuluu Taideopetuspäivien ohjelman lisäksi lounas ja iltapäiväkahvi.

Ilmoittautumislomakkeessa pyydämme sinua ilmoittamaan, jos haluat maksa mitä voit -lipun sekä mitä voit maksaa lipusta. Maksa mitä voit -lipun laskutus tapahtuu kuukauden sisällä Taideopetuspäivien ajankohdasta.

Tarvitsetko tukea Taideopetuspäivien lippu-, matka- ja majoituskulujen kattamiseen? Voit hakea Svenska Kulturfondenilta stipendiä täydennyskoulutukseen ja seminaareihin osallistumiseen. Stipendihakemus on kirjoitettava ruotsiksi. Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät Svenska Kulturfondenin verkkosivuilta (ruotsiksi).

MAJOITUSTARJOUS PIETARSAARESSA 19.-20.9.2024

Hotelli: Stadshotellet, Kanavapuistikko 13, Pietarsaari

Guesthouse
Yhden hengen huone 75 € / yö
Kahden hengen huone 95 € / yö

Hotelli
Yhden hengen huone 119 € / yö
Kahden hengen huone 134 € / yö

 

Varaukset tehdään koodilla SYDKUSTEN soittamalla vastaanottoon 06 788 8111 tai sähköpostitse reception@stadshotellet.fi.

Jokainen osallistuja varaa ja maksaa majoituksen itse. Varauksen tekijä on myös vastuussa mahdollisista peruutuksista hotellin peruutussääntöjen mukaisesti.

Seminaarin osallistujille on varattu rajoitettu määrä huoneita tarjoushintaan. Majoitustarjous on voimassa 19.8.2024 asti. Tämän jälkeen varaukset ovat normaalihintaisia, eikä majoituspaikkaa voida taata.

ESTEETTÖMYYS

CAMPUS ALLEGRO

Campus Allegro on esteetön tapahtumapaikka.

Esteetön sisäänkäynti löytyy osoitteesta Runeberginkatu 8, Pietarsaari.

Campus Allegron ensimmäisessä ja neljännessä kerroksessa on esteettömät vessat. Molemmat vessat ovat lähellä Spetsfabriken- ja Auditoriet Rotunda -tiloja, joissa Taideopetuspäivät järjestetään.

Neljännen kerroksen esteetön vessa on sukupuolineutraali.

Löydät lisätietoja esteettömyydestä Campus Allegron verkkosivuilta.

Ota yhteyttä, jos sinulla on erityisiä tuen tarpeita, joista haluat, että järjestäjät ovat tietoisia. Tavoitat meidät sähköpostitse vippe.leminen@sydkusten.fi tai puhelimitse 050 5527 276.

STATION 23 RAVINTOLA

Ravintola Station 23 sijaitsee osoitteessa Kristiinankatu 2, Pietarsaari.

Ravintola Station 23:ssa on esteetön sisäänkäynti. Ravintolalla on esteetön wc, joka on myös sukupuolineutraali. Löydät lisää tietoa Station 23 ravintolasta verkkosivuilta.

MUSIIKIKAHVILA AFTER EIGHT

Musiikkikahvila After Eight sijaitsee osoitteessa Isokatu 6, Pietarsaari.

Musiikkikahvila After Eight ei ole esteetön. After Eightissa ei ole esteetöntä sisäänkäyntiä tai esteettömiä vessoja. After Eightilla on sukupuolineutraaleja vessoja. Voit lukea lisää After Eightin musiikkikahvilasta heidän verkkosivuilta.

Ole yhteydessä meihin, jos sinulla on tukitarpeita, joista järjestäjien tulee olla tietoisia. Tavoitat meidät sähköpostitse vippe.leminen@sydkusten.fi tai puhelimitse 050 5527 276.

TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET

Noudatamme turvallisemman tilan periaatteita Taideopetuspäivillä. Turvallisemman tilan periaatteet pyrkivät luomaan turvallisemman tilan tapahtumaan osallistuville ja läsnä oleville.

Keskinäinen kunnioitus ja tuki. Toimimme hyväntahtoisesti kaikkia osallistujia kohtaan. Pidämme huolta toisistamme.

Annamme tilaa. Kunnioitamme toistemme henkilökohtaista tilaa. Emme koske tai valokuvaa henkilöitä ilman lupaa. Annamme tilaa mielipiteille ja puheenvuoroille.

Vältämme ennakkoasenteita ja stereotypioita. Emme tee oletuksia ihmisten taustasta, seksuaalisuudesta, sukupuolesta, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä. Annamme ihmisten olla omia itsejään.  

Puutumme epäasialliseen käytökseen. Jos huomaamme syrjintää, häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä, puutumme tilanteeseen.

Jokainen tapahtumaan osallistuva on vastuussa turvallisemman tilan toteutumisesta. Jos kohtaat tapahtuman aikana epäasiallista käytöstä, ilmoitathan siitä Taideopetuspäivien järjestäjille paikan päällä tai sähköpostitse osoitteeseen vippe.leminen@sydkusten.fi.

LIVESTRIIMI

Striimaamme Gunnar Bjursellin luennon ja Taideopetuspäivien avajaistilaisuuden torstaina 19.9 klo. 14–15.30. Linkki striimiin julkaistaan ​​syyskuussa kyseisellä kotisivulla.

Huomioithan, että Taideopetuspäivät järjestetään fyysisesti Pietarsaaressa ja että rinnakkaisohjelma Black Boxissa torstaina 19.9. (klo. 16–17.45) sekä koko ohjelma perjantaina 20.9. ei striimata. Taideopetuspäivien ohjelma ei ole myöhemmin nähtävillä tai saatavilla verkossa.

YHTEISTYÖKUMPPANIT JA RAHOITTAJA

Taideopetuspäiviä 2024 järjestää Kulturum – taidekasvatusfoorumi. Taideopetuspäivien yhteistyökumppaneita ovat KulturÖsterbotten, Sydkustens landskapsförbund r.f., DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, Wava-instituutti, Campus Allegro, Centria-ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Martin Wegelius-instituutti, Pohjanmaan kansanmusiikkifoorumi, Ålands musikinstitut, Idébanken ja BRAVO!-verkosto.

Taideopetuspäivien visuaalisen ilmeen on luonut art director ja graafinen suunnittelija Linnéa Sjöholm.

Kulturum – taidekasvatusfoorumin rahoittajana toimii Svenska Kulturfondenin SKAPA-rahoitusohjelma. Haluamme lämpimästi kiittää Svenska Kulturfondenia.

LISÄTIETOA

Vippe Leminen
Projektijohtaja Kulturum - taidekasvatusfoorumi
vippe.leminen@sydkusten.fi
+358 (0)50 5527 276